Index Vakbarát Hírportál

Kerékpáros központ épül a pusztában uniós pénzből

2017. május 31., szerda 07:49

Uniós pénzből épül kerékpárosközpont a 370 fős Pusztaottlakán, ahol régebben a korrupciós ügyekben és fideszes belharcban érintett Simonka György volt a polgármester. A Magyar Nemzet írta meg, hogy az eddig elnyert brüsszeli pénzek után további 1,3 milliárd forint támogatás érkezik a községbe a TOP-programból, amelynek elköltésénél úgy látszik, nem szempont az észszerűség, ellenben Simonka volt és jelenlegi üzlettársai jól járnak vele. 

A biciklis túraközpont építésére a TE-kerj Békésben!-projekt keretében 250 millió forintot nyert Pusztaottlaka, habár a településnek nincs jelentősebb turisztikai vonzereje, ráadásul a környező települések között nem épült ki megfelelő kerékpárút-hálózat sem. A megbízást a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület kapta, amelynek elnöke nem más, mint Simonka György egyik üzlettársa, aki a politikushoz és rokonaihoz köthető cégek többségében is tulajdonos. Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség a fideszes országgyűlési képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást folytat.

A kerékpáros központok építésének a környéken lassan hagyománya van, korábban Tiszafüreden is létesült egy kerékpároscentrum mintegy egymilliárd forintból, ám a 2015 végén átadott Tisza-tavi biciklis kilátó hamar látogathatatlanná vált, jó ideig pedig le is volt zárva balesetveszély miatt. A problémát többek közt az okozta, hogy a Tisza-tó körül úgy láttak neki a kerékpáros turizmus fejlesztésének, hogy megfelelő utak helyett egy olyan kilátót építettek, amiről még a tóra sem lehet rálátni. Békésben általános probléma a kerékpárutak hiánya, nem világos, ki látogathatná így a kerékpároscentrumokat. 

Pusztaottlakára egyébként a negyedmilliárdos beruházáson kívül 600 millió forint uniós pénz érkezik a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, és további 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját. Az uniós forrásokból csaknem félmilliárd forint jut egy másik iparipark-beruházásra is a közeli Medgyesegyházán, amelyet egy szintén Simonka Györgyhöz köthető társaság épít. A nyertes vállalkozás tulajdonosi körében egy olyan cég is megtalálható, amelyet már 11 végrehajtási eljárás terhel, ebben szintén tulajdonos annak az egyesületnek az elnöke, amely a pusztaottlakai kerékpáros-túraközpontot építi majd. Az érintett társaság egyik tulajdonosáról korábban a Magyar Nemzet azt írta, előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok a Simonka-üggyel összefüggésben.

A Békés megyei önkormányzat a TOP-program keretében összesen 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénzről döntöttek nemrég. A lap úgy tudja, a fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött mindössze egy nap alatt. A grémium fideszes elnöke Ruck Márton volt, aki korábban fejlesztési igazgató volt egy olyan cégben, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt.

Ruck azt mondta a Magyar nemzetnek, nem összeférhetetlen, hogy ő döntött a Simonka György körébe tartozó pályázatokról, és különben is, hosszú évekkel ezelőtt volt tisztségviselő a fideszes politikus cégében. 

Rovatok