Index Vakbarát Hírportál

Négyszer annyi lakást árvereztek el a bankok

2017. június 1., csütörtök 08:22

Az MNB adatai szerint tavaly 1093 lakóingatlant értékesítettek a bankok, ami közel négyszerese az egy évvel korábbi 259 darabnak. Csak az idei első negyedévben már 480 lakóingatlan került kalapács alá, írta a Portfolio.hu.

A nem teljesítő hitelek állománya ugyan csökkent, még mindig közel fele a csúcson látottnak, ráadásul a késedelmes tartozások közel 80%-a jelzáloghitel, vagyis közvetlen veszélyben van miattuk az adós otthona is, továbbra is 120 ezer fölött lehet a 90 napon túli jelzáloghitelek száma.

A probléma egy része csak a statisztikákból tűnt el, az adósok szempontjából megmaradt: a bankok nagy összegben adtak el ilyen hiteleket követeléskezelőknek, akiknél tovább él a tartozás.

Emellett továbbra is nagy szerepet játszik a Nemzeti Eszközkezelő, 2016 végéig 27 800 ingatlant vásárolt meg az állami intézmény, de mivel összesen 40 ezer ingatlant már felajánlottak neki, gyakorlatilag betelt a kormány által megszabott 35 ezres kvóta.

A bankok év végéig összesen 72 ezer problémás adóssal vették fel a kapcsolatot, de az adósok közel harmada nem bizonyult együttműködőnek. 2016 végéig csak 3 800 ügyletnél sikerült egyezségkötésig eljutni a feleknek, ezeknek a hiteleknek közel felét átsrukturálták.

A bankoknál ma az autóhiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a legmagasabb a súlyosan hátralékos hitelek aránya. Szokás szerint jól törlesztenek viszont az államilag támogatott lakáshitelek és az általában viszonylag rövid lejáratú és kis összegű áruhitelek adósai. 

Rovatok