Index Vakbarát Hírportál

Nagyon felpörgettük a repülést

2017. június 2., péntek 11:30

Áprilisban is jelentőset nőtt tavalyhoz képest a világ légiforgalma, hivatkozik a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) jelentésére az MTI. Utaskilométerben számolva 10,7 százalékos javulást mért az IATA a tagjai közt 2016 áprilisához viszonyítva, a járatok átlagos áprilisi kihasználtsága pedig rekordmagasra, 82 százalékra emelkedett. 

Csak Észak-Amerikában mértek 10 százalék alatti növekedést, de ez az IATA szerint ott is főleg az egyes közel-keleti járatokon bevezetett laptop-tilalomnak köszönhetően alakult most így.

A tőzsdén lévő légitársaságok átlagos részvényárfolyama is emelkedett áprilisban 2,5 százalékkal, így épp másfél éves csúcson vannak ezek a cégek. Az IATA adatai alapján főleg az európai légitásrsaságok részvényei lőttek ki egy 10,4 százalékos emelekedéssel. Bár átlagosan az európai légitársasaságok vesztesgesek leghettek az első negyedévben.

A tavaly áprilisaknál egyébként magasabbak voltak az üzemanyagárak is, az elemzők további mérsékelt áremelkedésre számítanak középtávon. 

Rovatok