Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy akkor is amerikai támadásról beszél, ha nem arról kérdezik

2017. június 6., kedd 15:06

Az MSZP-s Mesterházy Attila az MKB Bank tulajdonosváltásáról kérdezte a jegybank elnökét, akinek erről teljesen más ügy jutott eszébe.

Eredetileg az MKB Bank tulajdonosváltásáról kérdezte Matolcsy György jegybankelnököt az MSZP-s Mesterházy Attila a parlamentben. Ám a Magyar Nemzeti Bank elnöke maga terelte át a beszélgetést a korábbi, sokat boncolgatott állítására, miszerint egy nagy NATO-szövetségesünk kormány elleni puccsot tervezett 2014-ben.

Kezdjük az elejéről. Mesterházy Attila úgy értelmezte az MKB körüli történéseket, hogy „az állam megmentett egy bankot, majd átjátszották a fideszeseknek”. Szerinte létrehozták a Fidesz bankját, amelynek két tulajdonosa – strómanokon keresztül – Matolcsy György és Orbán Viktor

Hivatalosan annyit tudunk, hogy áprilisban Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója és Szemerey Tamás, a versenytárs Növekedési Hitel Bank (NHB Bank) tulajdonosa, egyben Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére az MKB vezető tulajdonosaivá váltak. Majd pár nappal ezelőtt derült ki, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy kétlépcsős tranzakció után 49 százalékos befolyást jelentett be az MKB felett.

Mesterházy az iránt érdeklődött, hogy mi a történések célja, netán

teljes titoktartás mellett pénzt adni fideszes vállalkozóknak.

Matolcsy az MKB ügyét azzal intézte el, hogy a tulajdonosváltás „egy igazi magyar, 21. századi sikertörténet”. Hiszen a bank külföldi tulajdonban négy év alatt 400 millió veszteséget halmozott fel, majd magyar tulajdonban nyereséges bank lett. Személyes érintettségéről pedig annyit mondott, hogy „nem voltam, nem leszek sem tulajdonosa, sem vezérigazgatója” az MKB-nak.

De miért nem kérdezik az amerikaiak támadásáról?

Sokkal meglepőbb volt, hogy Matolcsy az első megszólalása elején maga hozta elő, hogy furcsállja, hogy Mesterházy nem firtatja most,

hogyan is volt az amerikai ügyvivő által szorgalmazott kormányváltás.

Matolcsy szerint  az MSZP-s politikus „elvonult a csatatérről, elhagyta a bűntény helyszínét”.

Matolcsy ezt azért tudja megérteni, mert szerinte Mesterházynak kellemetlenné vált a téma, hiszen nem adott magyarázatot arra, honnan tudott arról, hogy az amerikaiakról volt szó, miközben ő nem nevezte meg a puccsra készülő országot. Matolcsy a februári kijelentésében valóban nem nevezte meg az Egyesült Államokat, de annyira egyértelmű volt a célzás, hogy az amerikai nagykövetség közleményben utasította vissza a vádakat.

Mesterházy meg is jegyezte, hogy „van egy-két jó pszichológus, pszichiáter” ismerőse, akire Matolcsynak szüksége lenne. Ráadásul az azonnali kérdések órájában a képviselők kérdezhetik a kormánytagokat, állami hivatalok vezetőit, nem fordítva. Matolcsy a viszontválaszában ugyanakkor ismét azt hajtogatta, hogy Mesterházy nem áll a törvények felett, és válaszolnia kell, honnan tudott az összeesküvésről.

Rovatok