Index Vakbarát Hírportál

Nagyot változtathat a panellakások árán, ha visszabontják a házat

2017. június 6., kedd 07:57

Hogy hogyan is nézne ki egészen pontosan a panel-visszabontási program, amiről korábban Lázár János is beszélt, még nem tudni. Az eddig megjelent nyilatkozatok alapján valahogy úgy képzelték el, hogy akár az ötödik szintig lépcsőzetesen visszabontanák házakat, az addig ott élők egy részének megszűnne a lakásuk, de kapnának helyette valahol máshol másikat. A lépcsőzetes visszabontások helyén pedig a jó helyen lakóknak nagy tetőtéri teraszokat adnának.

Ami biztos: egy hasonló program alaposan megváltoztatná a jó helyen lévő panellakások értékét, sőt, alighanem már most sokan kombinálni kezdtek. Pedig még a mintaprogram is elég távolinak tűnik, egyelőre egyetlen hódmezővásárhelyi tízemeletes visszabontásának az ötlete merült fel, és lehet, hogy aztán abból sem lesz semmi, a város ugyanis csak a lakók teljes együttműködése esetén vágna bele a dologba.

Az Ingatlan.com mindenesetre a Világgazdaság kérésére összeszedte, hogy most hogyan néznek ki a panelárak, melyik a legdrágább, melyik a legolcsóbb szint. Az irányárakat Újpesten összesítették, de szélesebb körben is érvényesek lehetnek a megállapítások.

Eszerint a legtöbb lakást a tizedik emeleten kínálják eladásra. A legértékesebb a második emelet, akár négy-, akár tízemeletes épületről van szó. A tízemeletesekben a következő legdrágább nem a következő szint, hanem a hatodik, a négyemeletes panelekben meg a harmadik. A negyedik emelet a harmadik legdrágább a tízemeletesekben, a négyemeletesekben viszont a legfelső szint ugyanolyan kevéssé értékes, mint az első és a földszinti.

Borítókép: MTI / Jászai Csaba

Rovatok