Index Vakbarát Hírportál

Eladja magyar üzemeinek nagy részét a GE

2017. június 12., hétfő 13:51

Tárgyal a General Electric a világítástechnikai üzletágának eladásáról, amely Magyarországon nagyjából 2000 dolgozót érint - írja az MTI. A GE Lightning elnök-vezérigazgatója, Bill Lacey az elmúlt napokban levélben tájékoztatta erről a magyarországi dolgozókat, amelyben azt írta, az sem kizárt, hogy a különböző magyarországi üzemek más-más vevőhöz kerülnek. 

Az amerikai cég szerint azért szeretnének megválni a LED lámpákat és hasonló termékeket fejlesztő és gyártó üzletágtól, mert "a vállalat portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire összpontosít".

A GE Magyarországon 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 városban, munkavállalóinak száma pedig meghaladja a 10 ezer főt. A világítástechnikai üzemekben a magyar alkalmazottak nagyjából fele dolgozik. A GE az egyik első nagy amerikai befektetőként pont a világítástechnikával kezdett el Magyarországon először foglalkozni, amikor megvásárolta a Tungsram gyárat. A GE azóta Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója, 2012 óta pedig a kormány stratégiai partnere.

Kalocsai Kinga, a GE Lighting magyarországi kommunikációs igazgatója azt mondta az MTI-nek, hogy a cég továbbra is elkötelezett Magyarország mellett, nemrég hat Digitális Fejlesztési Központot egyikét Budapesten nyitotta meg a cég és 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértőt akarnak fölvenni 2017-ben, a veresegyházi, energiatermelési berendezéseket gyártó üzemében idén 300 új munkahelyet hozott létre, az elmúlt két évben pedig összesen 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon a GE. 

Azt, hogy GE világítástechnikai üzletágában változások lesznek, arról már tavaly decemberben hallani lehetett. Akkor teljesen leépítették a GE Current magyarországi részlegét, ami nagyjából 300 ember elbocsátásával járt. Akkor a kérdésre, hogy lesznek-e további elbocsátások, például a nagykanizsai Tungsram gyárban, a GE nem adott választ. 

Rovatok