Index Vakbarát Hírportál

Távozik a General Electric elnöke

2017. június 12., hétfő 17:11

Távozik a General Electric (GE) vezérigazgatói posztjáról Jeff Immelt, akit a cég egészségügyi üzletágának irányítója, John Flannery vált - írja az MTI. Jeff Immelt 16 év után július végén válik meg vezérigazgatói poszttól. A 61 éves Immelt december végéig az igazgatótanács elnöke marad, majd a jövő évtől ezt a posztot is átveszi John Flannery. 

Immelt irányítása alatt vészelte át a cég a pénzügyi válságot, és az is neki köszönhető, hogy a GE nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az új technológiák piacán is megjelenjen és a digitális technilógiára koncentráljon. Az ő döntése volt az is, hogy a General Electric megvált meg a pénzügyi üzletágától, a GE Capitaltől (így többek között a Budapest Banktól is, amelyet ekkor vett meg a magyar állam) és  Immelt vezetésével vásárolta fel a GE a francia Alstom erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágát és a Baker Hughes olajkitermelési szolgáltató vállalatot.

Mindezek ellenére, amióta Immelt 2001-ben átvette a GE irányítását, a cég árfolyama 29 százalékkal csökkent, míg az 500 vezető részvény S&P 500 indexének a mutatója eközben megduplázódott.  

A General Electricet 1878-ban alapították, jelenleg pedig a Forbes listája szerint a világ 14. legnagyobb cége, amely globálisan 295 ezer embert, Magyarországon nagyjából 10 ezer embert foglalkoztat, igaz a legfrissebb hírek szerint a dolgozók nagyjából felét foglalkoztató világítástechnikai üzletágától hamarosan megválik a cég.    

Rovatok