Index Vakbarát Hírportál

Gázszer FC: Mészáros Lőrinc 11 fős szupercsapata

2017. június 19., hétfő 07:24 | aznap frissítve

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester megállíthatatlan vagyonosodásáról szólt az elmúlt egy-két év a hazai vállalati szférában. Orbán Viktor földije és barátja a politika és a gazdaság határán építheti birodalmát: bankok, építőipar, foci, média, izocukor, búzakeményítő, mangalica, ásványvíz, és így tovább, és így tovább. De vajon hogy néz ki a mindennapokban egy ilyen konglomerátum irányítása? Ki halmozza fel, vezeti és ki koordinálja össze ezeket a cégeket?

Mészáros Lőrinc itt, Mészáros Lőrinc ott – szinte naponta, de legalábbis hetente vesz, fejleszt valamilyen milliárdos üzletet a felcsúti polgármester. A közvélemény ingerküszöbe elég magasra szállt, ma már mínuszos hírnek számít, hogy Orbán Viktor miniszterelnök barátja aznap éppen mire költött el pár milliárdot. Pedig az, amikor ilyen mérhetetlen gazdagodik egy állam első emberének közvetlen környezete, az nagyon nem európai minta, inkább afrikai vagy dél-amerikai banánköztársaságokra jellemző tempó. De ez a cikk nem ezt fogja taglalni.

Az érdekelt bennünket:

miképpen működik, és főleg kik üzemeltetik ezt a gyorsan terebélyesedő üzleti világot?

Hiszen bár lehet, hogy kritikusai vagy a Fidesz politikai ellenfelei szeretnék nagyon leegyszerűsíteni Mészáros szerepét, de azt biztosan senki nem gondolja, hogy a miniszterelnöknek vagy más állami szereplőnek személyesen lenne ideje, energiája ezzel a rengeteg céggel foglalkozni. Egészen biztosan tévedés lenne Mészáros Lőrincet pusztán Orbán Viktor miniszterelnök két lábon járó pénztárcájaként vagy aláírógépeként beállítani. Ő tényleg szervez és tárgyal is.

Mészáros tárgyal

A felcsúti polgármester egyre komolyabb üzleti csoport gazdája, és bár ebben a birodalomban biztosan van valóban néhány ágazat vagy cég, amelynek életébe szinte egyáltalán nem folyik bele, de más ügyekben fáradhatatlanul egyeztet.

A Gázszer FC

A Gázszer FC egy létező focicsapat volt. Az agárdi klub a Fejér megyei első osztályban játszott, de amikor egy gázszerelő vállalkozás jómódú tulajdonosa felkarolta, elkezdett szárnyalni. Minden évben szintet ugrott, 1997-ben már az NB I.-ben vitézkedett. Agárdon nem volt villanyfényes pálya, így a közeli Székesfehérváron játszotta első osztályú mérkőzéseit. Két évig remekelt a csapat, ám valamiért nem lettek népszerűek, nem nagyon volt szurkolójuk. 1999-ben aztán elfogyott a pénz. A játékosok szétszéledtek, a klublicencet eladták, az egész ahogy jött, úgy ment, pillanatok alatt megszűnt. Ma már kevesen emlékeznek rá. 

Ahogy az elmúlt hetekben több tucat háttérbeszélgetést lefolytattunk, hat olyan helyszínt is megismerhettünk az elbeszélésekből, ahol Mészáros szívesen fogadja számtalan tárgyalópartnerét.

Legtöbbször a Mészáros & Mészáros Kft. medvebőrrel, agancsokkal és Orbán feliratú focimezekkel kibélelt felcsúti irodájában vannak a találkozók. Ez a kis családi ház a felcsúti Fő utcában csak pár lépésre van a hivatalos közösségi munkavégzés helyétől, vagyis a felcsúti polgármesteri irodától, de utóbbi ritkábban terepe tárgyalásoknak. Szintén Felcsúton van Mészárosék családi otthona, ide azért már csak a bizalmi emberek jutnak el. És végül a szomszéd településen is van egy Mészáros által preferált helyszín, az alcsúti Puskás Ferenc Sport Hotel az arborétum szélén, illetve a sportpályák melletti büfé, ahol szintén megfordulnak az ország hatalmasságai.

Ám Mészáros szívesen és gyakran jön Budapestre is, korábban az elegáns Four Seasons szálloda kávézójában tárgyalt, de újabban az MKB Váci utcai székházának elegáns télikertjében is megfordul, illetve kedvenc helyének a MOM Leroy nevű éttermét tartja, ide olykor hosszabban is beül, és „fogadóórát” tart.

Kontraszt

Az ország immár ötödik leggazdagabb, a Napi top 100 kiadványa szerint idén már százmilliárdos vagyon felett diszponáló üzletembere ma már jó autókkal jár, vagy egy nyári felvétel szerint luxusjachtra mászik fel az Adrián, de azért alapvetően nem változott meg. Be lehet kerülni a régi barátok mellé újonnan is a bizalmi körébe, de meglepő módon a magyar vállalati szféra csúcsragadozóinak ez sokkal kevésbé sikerül, mint néhány véletlenül a környezetébe kerülő, „egyszerűbb” embernek.

Nemrég tárgyaltam vele. Életemben nem láttam soha olyan nagy kontrasztot, mint ami Mészáros vagyona és befolyása, illetve irodája kinézete között feszül. Nem az jutott az eszembe, hogy éppen egy százmilliárdos vagyonnal bíró üzletembernél vagyok, hanem az, hogy egy jó kedélyű, nagy dumás, kicsit trágár, falusi vadásszal beszélgetek.

Vesz, nem üzemeltet

De mit csinál Mészáros, és főleg kikkel dolgozik együtt? A polgármester napközbeni üzleti tevékenységében azt ritkábban látni, hogy éppen optimalizálna, működtetne, ne adj' isten értékesítene valamit. Erre nincs ideje, energiája, talán szaktudása sincs. Ő inkább üzletet szerez, felhalmoz, vásárol, vagy mondjuk, így befogad. Új cégeket, ötleteket, embereket, felajánlkozókat.

Ahol ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettsége is támad (például a Konzum Nyrt. és az Opimus Nyrt. tőzsdei cégeknél), ott erről a bővülésről nyilvánosan is értesülhetünk, máskor inkább csak a sajtó vagy a cégregiszterek böngészése ad számot az újabb és újabb változásokról.

Agrárium, szállodaipar, bankszektor, média, hazai és külföldi futball, építőipar, vasút, újabban talán energetika. Mindenevő, de azért elsősorban olyan ágazatok érdeklik, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök és családja érdeklődésétől sincsenek távol. Ám Mészáros ma már valóban nem pusztán „part of the royal family”, bizalmi vagyonkezelő vagy intéző. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy ma már a „gazdatisztnek” is nagyon sok munkatársra, intézőre, ha úgy tetszik, algazdatisztre van szüksége.

De kik működtetik aktívan ezt a hatalmas üzleti birodalmat? Milyen viszonyban vannak ők a polgármesterrel, és kik ismerik közülük magát a miniszterelnököt is?

Elsősorban ez érdekelt minket.

Kedves emberek

Érdekes volt megtapasztalni, hogy környezetük szerint a legközvetlenebb Mészáros-csapat tagjai bár szakmailag vegyesek, de alapvetően nyugodt, kedves emberek, akik megtehetik, hogy döntően korrekt üzleti szereplőként lépjenek fel. Miért ne tehetnék meg? Az ügyek jól haladnak. Az állam nem állít túl sok agresszív akadályt az ügyeik elé. Forrásuk van bőven. És bár a legtöbben szakmájukban nem kiemelkedőek, nem feltétlenül élnének meg piaci, vagy főleg nyugati környezetben, de azért azt csinálhatják, amihez értenek.

És Mészáros tényleg nagy csapatból válogathat, hiszen sokan szeretnének odaférni a húsosfazékhoz, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben az emberei döntően nem úgy dolgoznak, hogy valamit kinéznek a hazai gazdasági életben, és rárontanak, erőszakkal, fenyegetéssel megszerzik, hanem a legtöbbször üzletemberek sokasága keresi ezen világhoz a kapcsolatot, mert politikai hátszelet, pénzügyi biztonságot remélnek attól, ha össze tudnak bútorozni a Mészáros-világgal.

Főnök-nagyfőnök

Az is érdekes tapasztalat, hogy ebben a világban Mészárost elsősorban főnökként, Orbánt nagyfőnökként emlegetik. Orbán egyáltalán nem ismer mindenkit személyesen a másodvonalból, de azért a legtöbb emberről tud, és az például teljességgel megengedhetetlen, hogy valaki közülük meglepetést okozzon. Nem kizáró ok például a különleges, rendezetlen magánélet, de a vezetők elől ezt elhallgatni, az halálos hiba lenne.

Mischkonzern


Az a fajta vállalkozáscsoport, amelyet Mészáros Lőrinc üzemeltet, többé-kevésbé piaci körülmények között is kialakulhat. Az Egyesült Államokban multi-industry companynak hívják, ilyen a General Electric, a 3M vagy a Honeywell, a spanyol–ausztrál Rio Tinto.

Németországban Mischkonzern a szakszó (gondoljunk példaként a Siemensre). Dél-Koreában a csebolok (Hyundai, Samsung, LG, SK, Daewoo) jelentik a gazdaság alapját. A nagy török családi cégeket pedig leginkább konglomerátumoknak szoktuk nevezni (a Koc, a Sabenci, illetve a Sakenk a legméretesebbek). Ám ezek a cégcsoportok csak annyiban hasonlítanak a Mészáros-birodalomhoz, hogy lehet bennük ipar, bank, média, nyersanyag, agrárium egyszerre.

De a felsorolt külföldi vállalatokat professzionális, nemzetközi menedzsment vezeti, a központi holdingszervezetben 100-150 fő foglalkozik hr-rel, sajtókapcsolatokkal, compliance-szel, joggal, könyveléssel. Mészároséknál ennek semmi nyoma. Emberek, felelősök visznek projekteket, megoldanak ügyeket, kávézókban beszámolnak.

Ahogy egyik forrásunk fogalmazott: „Mészáros birodalma rohamléptékben nő, különböző emberek segítségével pillanatok alatt hízik tovább a kisgömböcként terebélyesedő birodalom. Ha piaci alapon veszel céget, az másfél év. Nekik ez két-három hónap. Akikről maga ír, azok nem menedzserek, hanem zsonglőrök. Márpedig, ha ennél a képnél maradunk, Mészáros nem egy holdingot fog össze, hanem ezeket a zsonglőröket, ő a cirkuszigazgató.”

Mielőtt a 11 fős kezdőcsapatot bemutatnánk, fontos rögzíteni, hogy a Mészáros-birodalomban a család tagjai (Mészáros Lőrincnek három gyermeke van) is részt vesznek a munkában. Például a sokféle borászati, mezőgazdasági és ásványvíz-érdekeltséggel is bíró Búzakalász 66 Kft-t teljesen a családtagok irányítják. Érdekesség, hogy a nem éppen kommunista nosztalgiával operáló Orbán-világban Mészárosék egyik legfőbb cége a környék emblematikus téeszének, a bicskeinek a nevét vette fel. Mészárosban olyannyira erős a nosztalgia a téesz iránt, hogy annak egykori tevékenységei és herceghalmi kapcsolatai is már a portfólióban vannak.

A családon kívüli vezetők közül néhány név már ismerősen cseng a hírfogyasztó közvélemény számára is, Csík Zoltán, Jászai Gellért, Vida József nevét biztosan sokan hallhatták. Vannak azonban a csapatban jóval kevésbé ismert arcok is.

Itthon sikeres

Végül pár gondolat még a birodalomhoz tartozó cégekről, ágazatokról. Ha a vállalkozásokat összegezzük, a felcsúti polgármester elsősorban itthon sikeres (az eszéki focicsapat remek idei szereplése természetesen megkérdőjelezhetetlen számunkra is). Azt nehéz eldönteni, hogy a magyar fókuszt negatívumként értékeljük, vagyis azt gondoljuk, hogy Mészáros képtelen lenne a határokon kívül, politikai támogatás nélkül sikereket elérni, és hamarosan bemutatásra kerülő nemzeti tizenegye komoly gondba kerülne, ha éppen egy andorrai menedzserteammel kerülnének szembe. Vagy a hazai fókuszt tekintsük pozitívumként, mondván, milyen rendes a nagy étvágyú vállalkozótól, hogy legalább az exportra is alkalmas ágazatokba nem babrál bele a vásárlásaival.

A hazai közbeszerzéseken mindenesetre valahogy mindig oda szokott érni a Mészáros és Mészáros Kft. vagy a Szíjj Lászlóval közös mély-, illetve magasépítőipari világ (Duna Aszfalt, Magyar Építő), de a MÁV még a vizet is Orbán barátjától veszi.

Ez egyébként egy kisebb üzleti sztori, de jó tanmese. Bicskén régóta működnek nem különösebben izgalmas kutak, elketyegtek, majd felszámolásba került a kutakat működtető vállalkozás. Mészáros megvette, jött az állam, ezúttal a MÁV képében, leadott egy nagy megrendelést, és ezzel 2015 és 2016 között rögtön megnégyszereződött a forgalom.

Forrás pedig mindenre van, a hazai pénzügyi szektor, például az OTP, az MKB vagy a B3 Takarék általában szívesen segíti hitellel is Mészáros üzleteit.

A vonat dübörög, az pedig már a jövő zenéje, hogy amennyiben egyszer akár egy politikai változás, akár egy barátság elmúlása (lásd Simicska Lajos, Spéder Zoltán) miatt már nem lesz ilyen magasan Mészáros csillagzata, vajon mi fog történni ezzel a hatalmas birodalommal. De hát ennek átgondolása legyen már inkább a hitelező bankok kockázatkezelési osztályának a gondja.

Két lépcsőben



Van egy egészen furcsa szokása a Mészáros-birodalomnak, amit információink szerint még a végrehajtók is rühellnek. A konglomerátum sokszor két lépcsőben vall színt, és az átmeneti időben kínos tagadásra készteti a résztvevőket. Mire gondolunk? Mészáros Lőrinc nem veszi meg közvetlenül a Mediaworks kiadót. Előbb bevásárol az Opimus Press nevű cég, mindenki tagadja, hogy köze lenne Mészároshoz, aztán mégis megérkezik ő. Ugyanez történt a Hunguest Hotelsszel. Nem Mészáros vette meg, csak a Konzum, de aztán mégis Mészáros. Az MKB-ban is volt mindenféle tulajdonos, de azért egy év után felbukkant Mészáros. vagy magát az Opimust sem Mészáros Lőrinc vette meg az egykori Buda-Cash-es vezetőktől, hanem nigériai és Kajmán-szigeteki cégek, de végül minden rendeződött. Az egyik érintett forrásunk maga sem tudta, hogy ezt miért így csinálja a felcsúti polgármester, előbb tesztelni szeretné az üzlet sajtófogadtatását, vagy nem akarja a közvetlen vásárlásával felsrófolni az árat, mindenesetre a résztvevőknek kellemetlen ez a színjáték.

Nézzük akkor az aranycsapatot, a neveket ábécé- és nem fontossági sorrendben mutatjuk be! Annyit azért elárulunk, és a szócikkek hossza is majd erre utal, hogy jelenleg Antal Kadosa, Csík Zoltán, Jászai Gellért, Szíjj László és Vida József szerepét mi fontosabbnak ítéltük meg, ők inkább szoktak tétmérkőzéseket is eldönteni, nem úgy, mint a további hat mezőnyjátékos.

1. Antal Kadosa Adorján

A 41 éves pomázi közbeszerzési szakember üstökösként robbant be a Mészáros-teambe, a többiek szerint talán most az ő pályája nyargal a leggyorsabban felfelé. Nagyon bíznak benne, nagyon jó fejnek tartják, megnyugtató emberi természete imponál a legfelső körökben is – hallottuk róla. Barátai szerint „Kada” (általában így hallottuk becézni) régi motoros a jogászi és közbeszerzési tanácsadó szakmában, valaha igazi „ibizás” partiarc volt, de ebben az időszakban is nagyon kiegyensúlyozott, megbízható és szavatartó volt, ha a munkáról volt szó, és aztán családi állapotának változása (gyermekei megszületése után) miatt teljesen lenyugodott.

Berettyóújfalun született, gyermekkora óta dzsúdózott. Előbb a Kodolányi Főiskola kommunikáció szakán végzett, majd a Pázmányon jogból másoddiplomázott. Már a főiskolán előjött vállalkozói szemlélete, barátaival profi tolmácsirodát hozott létre, Antal ugyanis angolul és németül is felsőfokon beszél.

Ügyvédi, közbeszerzési pályájának elején még a szociknak, illetve az SZDSZ-es fővárosi vezetésnek is dolgozott, de ezt senki nem hánytorgatja fel neki. Régi cége, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. az Andrássy út 17. második emeletén szorosan összenőtt Nagy Szilárd ügyvédi irodájával, amely ebben az időben szintén inkább a baloldalon volt erős (Nagy Szilárd onnan lehet ismerős, hogy ő az MNB-alelnök, Nagy Márton testvére).

Ám Antal Kadosa ma már igazi bizalmi ember, óriási érdeme ugyanis, hogy nála keményebben szinte senki nem csapott oda Simicska Lajosnak (Antal Kadosa volt a motorja annak a különös „szerb hajós” eljárásnak, amellyel egy ideig úgy tűnt, hogy a Közgép három évre kizárható a hazai közbeszerzésekből).

Ennyi jó pont után nem csoda, hogy sokak szerint a legfontosabb posztokra érkezhetett meg. Fő profilja továbbra is a közbeszerzések, ahol régi cége, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. mellé megszerezte a Provital Zrt.-t is. Ez egy nagy sztori, egyszer megérne egy külön misét is, de a lényeg röviden, hogy a Provital és jogelődjei voltak egykoron a fideszes közbeszerzési piac koronázatlan királyai. Ezt az időszakot három nagy guru, Lukács Krisztián, Homolya Róbert és Fehér István fémjelezték. Aztán valamiért, talán amiatt, mert ők Simicska idejében voltak a legnagyobb ágyúk, ezek a fiúk háttérbe húzódtak, és végül Antal Kadosáé lett a cég.

Ő most igazi poszthalmozó, a közbeszerzési feladatok mellett ott van a TV2, a Konzum, az FHB testületeiben. Kifejezetten az ő projektje volt az úgynevezett izocukorcég. Mészárosék közvetve kisebbségi pakettet vásároltak a Kall Ingredients Kft.-ben, amelynek tiszapüspöki gabonafeldolgozója sok állami támogatással és rengeteg kukorica feldolgozásával szeretne majd komoly szereplővé válni a globális izocukorpiacon.

Kada eddigi egyetlen nagy bukása az volt, hogy amikor 2014-ben megpróbálta bevenni a dzsúdószövetség elnöki székét, hiába vonultatott fel e terve mellett a Mészáros-világ pénzt, paripát és fegyvert (pályázatát a Mészáros & Mészáros, a Duna Aszfalt, a Puskás Akadémia, de Bakondi György katasztrófavédelmi vezető és Nagy Márton MNB-alelnök is támogatta), végül mégis alulmaradt.

2. Csík Zoltán

Csík Zoltán rejtőzködő tagja a Mészáros-csapatnak, legalábbis nekünk nem sikerült fotót szerezni róla. Pedig egykoron ismert gyilkossági nyomozó volt, Doszpot Péter idején a BRFK életvédelmi osztályának második embereként ismerték. A nagykátai Csík „doktor” jogi végzettségű, korábban faktoringgal, felszámolásokkal foglalkozott, környezete szerint egy ilyen ügyletből datálódik bizalmi viszonya Mészáros Lőrinccel. „Zoli akkor nagyon korrekten járt el, sok pénzt kereshetett volna, de mértéktartó volt, és hosszú távon neki lett igaza, hiszen nagyon elmélyült az üzleti kapcsolata a nagyvállalkozóval”. Eleinte ő volt „az” intéző, de már jó ideje többekkel kell osztozkodnia a Mészáros legfőbb kijáróembere titulusért.

Nemrégiben ugyan már arról cikkezett a Magyar Narancs, hogy pozíciója megromlott a birodalomban, de Csík környezetében erről nem tudnak, inkább ellenfelei furmányának tartják az ilyen beállításokat. Vagy legalábbis úgy fogalmaznak, hogy amennyiben van is némi visszaszorulás az esetében, konkrétan Mészárossal nem romlott meg a viszonya.

Bár Csík Zoltánnal az elmúlt hetekben több ízben is sikerült beszélnünk, ő maga voltaképpen egyáltalán nem mondott semmit erről a kérdésről. Valahogy így fogalmazott: „én nem érzékelek bizalomvesztést, de erről Mészáros Lőrincet kellene megkérdezni” – ha egészen pontosan szeretnénk fogalmazni, Csík Zoltán valójában semmit nem osztott meg az Indexszel saját szerepéről,vagy a Mészáros Lőrinccel ápolt üzleti kapcsolatairól, azt azonban rögzítette, hogy ő nem véletlenül volt rendőr, egy életre elkötelezte magát a jog és a törvényesség oldalán.

Céges pozíciója igen sok van, utolsó böngészésünk során 21-ig jutottunk a számolásban. Ezek némelyike papíron is Mészáros Lőrinchez köti, például az egyik mezőgazdasági zászlóshajó, az Agrosystem felügyelőbizottsági tagsága. Ez a cég olyannyira Mészáros-cég, hogy maga Lőrinc a vezető képviselője, míg a felügyelőbizottságban a két Beatrix, vagyis anya és leánya is helyet kapott.

Csík Zoltán az Echo Tv vezetésében is ott van, Széles Gáborral és Mészáros Lőrinc feleségével. Azt pedig még a visszaszorulásának drukkoló ellenfelei is elismerték, hogy a tévé működtetésében a mai napig aktív szerepe van.

Emellett Csík Zoltán vezeti Mészárosék budaörsi Wellnesshotel Építő Kft.-jét is, ahogy vannak további aktuális és régi érdekeltségei is.

„Zolinak biztosan vannak korlátai, de megbízható, tisztességesen számol el minden ügyletben. Rettentően szeret dumálni, ez azért kockázat, mert ha belendül, onnantól lelőhetetlen. A szerepe szerint ő szokott elsőként beköszönni az új területekre, okosan kigondol helyzeteket, jól bánik a követelésekkel, a hitelhelyzetekkel, nyíltan és keményen elmondja, hogy mi akarunk, de például valamiért a miniszterelnökhöz már nem nagyon engedik oda” – mondta róla egy ismerője.

Csík Zoltán szerint mindez csak részben fedi a valóságot, ezzel kapcsolatban ironikusan így fogalmazott: „Engem hírszerzésre és nyomozásra, nem pedig híradásra képezték ki. Jó társaságban szeretek felszabadultan beszélgetni, de tőlem érzékeny titkokat nem lehet megtudni.”

3. Flier János

A felcsúti vállalkozó egy kicsit kilóg összeállításunkból. Ha lehet így fogalmazni, talán ő nem is annyira Mészáros Lőrinc csapatába tartozik, hanem inkább magához az Orbán családhoz, de azért a két felcsúti vállalkozó, a gázos Mészáros és az olajos-autós Flier, ahogy a környéken hallottuk emlegetni őket, sokszor összefut az üzletben is. Flier és családja elsősorban földügyletekben, agrárcégek felhalmozásában jeleskedett a felcsúti üzleti életben.

Flier János felesége a helyi Fidesz elnöke volt, és bármennyire döbbenetes, ennek ellenére a 2010-es nagy kétharmados hullám idején sem tudta megnyerni a helyi polgármester-választást. Végül elég nagy csinnadrattával kellett lemondatni a győztes független jelöltet, hogy ezzel Mészáros Lőrinc polgármestersége előtt megnyíljon az út. Az már nem ennek a cikknek lenne az izgalmas példája, hogy egyáltalán miért olyan fontos, hogy a gigantikus üzleti csoport mellett Mészáros még a kistelepülés feje is legyen.

A Flier család eddigi legnagyobb üzleti dobása annak a hihetetlen Fejér megyei agrárcéghálózatnak a megszerzése volt, amelyből Garancsi István segítségével Leisztinger Tamást kellett kiebrudalni. Természetesen ez végül sikerült, Flierék birodalmában az agárdi mezőgazdasági cég a legértékesebb gyémánt.

4. Jászai Gellért

Az elmúlt hetek-hónapok hírei alapján aligha kérdéses: Jászai Gellért még a szuperteamen belül is kiemelten sok feladatot kap. Konzum, Opimus, MKB, Hunguest Hotels, a paksi munkákra is készülő cseh mérnökcég.

Jászairól az hírlik, hogy viszonylag régóta ismeri Orbán Viktort. Egyesek szerint az akkor még ellenzéki Fidesz vezetői közül Orbánnak és az Országgyűlés turisztikával is foglalkozó bizottságát akkor vezető Bánki Eriknek tudta anno prezentálni a szinte a semmiből induló gigantikus SCD-projektjét. Az egyre nagyobb tervekkel bíró és ír tőkét is kapó cég pénzügyi szolgáltatót működtetett, hatalmas budai ingatlanprojektbe fogott (Akadémia Park), illetve a fél Balatont igyekezett megszerezni, ám aztán kipukkant.

Volt, aki az egész projektet eleve értetlenül figyelte, más a 2008-as pénzügyi és ingatlanválsággal magyarázza a törést, és mivel a sztoriba egy adott ponton Simicska Lajos korábbi fideszes háttérember, illetve a hitelező Csányi Sándor vezette OTP is belefolyt, akad, aki szerint egyszerűen túl nagy fiúk terepére merészkedett Jászai.

Egy biztos, hitelek maradtak utána, és ekkor egy időre háttérbe húzódott. Majd angolszász pénzügyi cégekkel került kapcsolatba. Elsősorban a Jefferies nevű tanácsadó mamuttal, amely az Eximbanknak is segített nemzetközi kötvénykibocsátást szervezni. Így amikor Jászai hirtelen újra aktívabban tűnt fel a hazai tőzsde környékén (a pécsi Konzumban), azt lehetett sejteni, hogy angolszász befektetők pénzéből gazdálkodik, ám szép lassan tisztult a köd, és ahogy erősebb lett a fény, kiderült, hogy az angolszász pénzügyérek helyett inkább Mészáros Lőrinc lehet a háttérben.

Jászai most az egész csapat egyik legerősebb embere, Mészáros nagyon sok feladatot bíz rá, és bár eleinte bizalmatlan volt vele, mára már egyre mélyebb a viszony.

Amikor a Puskás-Suzuki-féle utánpótlástornát tartották nemrégiben Felcsúton, az ilyesmit mindig árgus szemekkel figyelő vendégek kiszúrhatták, hogy a klubelnök Mészáros felcsúti páholyában Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc mellett ott volt már Jászai Gellért is. Kívülről úgy tűnik, hogy bár ügyvédek és tanácsadók tömkelege veszi körül, Jászai maga is inkább stratéga és nem üzemeltető. Nem ő foglalkozik például a Hunguest Hotels szállodák működtetésével – arra ott van a régi menedzsment –, hanem sokkal inkább a stratégián, az újabb és újabb nagy tranzakciókon agyal. Mert gigantikus bővülési tervekből még mindig nincsen hiány.

5. Kerekes Csaba

Az 50 éves, szekszárdi „mágus”, Kerekes Csaba kevésbé ismert, pedig környezete szerint hosszú évek nélkülözése után az elmúlt években elképesztően befutott. Immár alig van ideje barátaira, annyi az aláírnivalója, és miközben hosszú évekig elkerülte az üzleti szerencse, az inkább helyi politikusi babérokat dédelgető Kerekest, az utóbbi időben nagyon fontos ember lett. Sokat kell Budapestre is járnia. Pozíciói inkább az Opimus-portfólióból ismert mezőgazdasági egységekhez kötötték, így az egymáshoz földrajzilag is nagyon közel eső Békés megyei agrárcégekhez, a Csabatáj Zrt.-hez és a Hidasháti Zrt.-hez.

Kerekes valaha a pécsi egyetemre járt, valamiképpen a celldömölki Fideszben kezdett, 2002-ben fémkereskedő céget indított, Metmark néven (a társaság több száz milliós bevétellel rendelkező, nyereséges társaság). Közben Kerekes a politikai ranglétrán is emelkedett, 2006-ban a szekszárdi képviselő-testületbe választották, majd hamarosan ő lett a városi Fidesz-frakció vezetője.

A később ismertté vált Status Capital Zrt. céget állítólag azért hozták létre, mert az volt az elképzelésük, hogy pénzügyileg kevésbé pallérozott önkormányzatoknak segítenek. Azok ugyanis sokszor nem kötik le a pénzeket, feleslegesen túl sok számla után fizetnek számlavezetési díjat. Kerekes ebben a világban szeretett volna jó pénzért racionalizálni. Ám az átvilágítási-racionalizálási biznisz nem ment igazán, valamikor ekkor jött össze Mészáros Lőrinccel.

Kerekest környezetében kedves, de nagyon hiú embernek tartják, akivel ha sikerül két alkalommal kávézni, akkor már sokat hallhatsz a legizgalmasabb gazdasági kérdésekről. Kerekes ugyanis óriási pletykafészek, próbál ugyan diszkrét maradni, de nem nagyon tudja megállni, hogy ne mesélje el méretesre duzzadt üzleti birodalmának fejleményeit.

6. Pálffy Balázs

A 30 éves bicskei vállalkozó korábban, mint Mészáros Lőrinc leendő veje került bele a gazdasági sajtóba, aztán elkezdte kifogásolni ezt a titulust, és a jelzős szerkezet szép lassan valóban lekopott mellőle. A bölcsész végzettségű üzletembert forrásaink kifejezetten tehetséges üzletembernek írták le. És függetlenül attól, hogy rokoni szálakkal vélhetően már nem lesz családtag, Mészáros Lőrinc töretlenül bízik benne és kedveli, amit többször is a tudomására hozott a közelmúltban.

Erős paradoxonnak tűnik, hogy valaki a Pázmányon szerzett friss diplomával hamar elkezdhetett nagy cégeket vezetni, de mégis azt hallottuk, hogy a fiatalember a rátermettsége miatt kapott nagyon hamar ilyen komoly feladatokat. Gyakorlatilag a királyi família magasépítőipari érdekeltségeit vezetheti. Ő maga a Körösaszfaltnak, illetve a Magyar Építőknek a tisztségviselője, maga a láncolat pedig úgy néz ki, hogy Szijj László és a Duna Aszfalt tulajdonolja a Körösaszfalt céget, és ennek a befektetési vállalkozásnak a birtokában van a 10 milliárdos forgalmú magasépítőipari óriás, vagyis a Magyar Építő. Pálffy Balázs az építőipari tisztségei mellett egy hortobágyi agrárcégnek és két kisebb bicskei cégnek, így as Possbuild Kft.-nek és Lolo Bisztró Zrt.-nek is a vezetője.

7. Sakalj Ferenc

Eddig alapvetően azt mondtuk, Mészáros Lőrincre nem jellemző, hogy igazán a határon túl is vitézkedne, ebben állítólag az is meggátolja, hogy nem a nyelvtudása az erőssége. Ennek ellenére a főnök gyakran megfordul a határon túli magyarlakta területeken, ahogyan Horvátországot is nagyon kedveli. Éppen ezért a 11 fős aranycsapatba egy „idegenlégiós” is belefért, igaz, Sakalj Ferenc – vagy ahogy sokan emlegetik, Szakály, esetleg viccesen Sakál Feri – is tud magyarul. Ez még talán nem lenne annyira izgalmas, de Sakaljnak a nyelvismerete a fő erőssége, kifogástalanul beszél angolul, szerbül és horvátul is, bátran nevezhetjük a Mészáros-csapat egyetlen igazi nyelvzsenijének.

Sakaljt a Direkt36 oknyomozó portál mutatta be nemrégiben részletesen, az írásból megtudhattuk, hogy Sakalj egy ingatlan-vásárlás kapcsán ismerte meg Mészárost, majd sokat fordított neki Horvátországban, végül fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott a Mészárostól nem távoli horvát és részben magyar vállalkozásokban.

Mi azt hallottuk, hogy „Szakály Feri” bizalmi ember, nem partner, de belső körbe tartozó intéző, aki az eszéki ügyeket szinte egyedül viszi, és valamiért a Puskás Akadémiánál is sokat sertepertél.

A Mirno More d.o.o. elnevezésű horvát Mészáros-érdekeltségnek ugyanúgy Sakalj lett a vezetője, mint ahogyan bekerült az eszéki focicsapat hivatalos vezetőségébe is. Itt Mészáros Lőrinc Ivan Meštrovićcsal, egy igazi világpolgárral épít stadiont. Meštrović sokáig Dubajban élt, és Mészárossal ellentétben – hasonlóan Sakaljhoz – szintén rengeteg nyelven beszél. Egy ideig nagykanállal élte az életet, de most – legalábbis ezt hallottuk Mészáros környezetében – éppen hazatért (ő is eszéki), és megint az üzletre koncentrál. Például Magyarországra is kacsintgat. A Magyar Postának versenyt támasztó City Mail általános postai jogosítványokkal bíró cégben van tulajdona, amelybe már Sakalj Ferenc is beszállt. Vélhetően valami nagyon nagyot szeretnének dobni, hiszen Sakalj és Meštrović mellett Max Iann, a német milliárdos család fiatal feje is tulajdonos. A City Mail egy kisebb leányvállalatába korábban Gubicza Ágoston kockázati tőkealap-kezelője is beszállt, de azóta a Prosperitás már ki is szállt.

Sakalj itthon a postacég mellett a Vasútautomatika Kft. egyszemélyes tulajdonosa is lett, amit szintén nehéz lenne Mészáros Lőrinc hatásán kívül értelmezni. Az egykori Közgép vasúti részlegén felhízott kft. ugyanis ott vesz részt biztonságtechnikai berendezéseivel a vasútépítéseken, ahol Mészáros R-Kord nevű cége is munkát kap.

„Szakály Feriről” sokat amúgy nem tudunk, 60 éves, a vajdasági „buliváros”, Zenta környékéről származik, és a hivatalos lakcíme Edmontonban, vagyis Kanadában van. Az nem kérdés, hogy remek angolja abból ered, hogy sokáig kint élt Kanadában, és persze messziről jött ember azt mond, amit akar, de környezetében az is tudni vélik, hogy Sakalj tényleg sikeres üzletember volt Észak-Amerikában.

8. Szíjj László

Szíjj László és Mészáros Lőrinc viszonya az eddigiekhez képest eltérő. Az 58 éves tiszakécskei építőipari vállalkozó üzleti teljesítménye ugyanis önállóan is értékelhető, hiszen Tiszakécske és Hódmezővásárhely környékén már régóta volt útépítési vállalkozó. Állandó társával, Varga Károllyal üzleteltek sokáig (Vargával azóta már szétváltak, elosztogatták mindenféle üzleteiket), de akkor lett igazán nagy ember, amikor Mészáros Lőrinc kezdte osztani az észt a hazai építőiparban. Egész közeli emberi viszonyban van Mészárossal, egy szűk kör, Mészáros Lőrinc, illetve a testvére, Szíjj László és az ügyvéd Vörös József állítólag még nyaralni is együtt járnak. Valamiért Szíjj és Mészáros év közben mégsem nagyon mutatkoznak együtt.

Szíjj legfőbb cége, a Duna Aszfalt akkor lett országosan ismert, amikor a Simicska Lajos meghatározta Közgép kiesett az udvari mélyépítő szerepköréből. Innentől Szíjjék üstökösként íveltek felfelé. A fantasztikus szárnyalás csúcsévében, 2015-ben már 124 milliárd forintos forgalmat tudott a cég, ebben az évben és a következőben is 10 milliárd forint feletti adózott eredményt termelve a tulajdonosának.

Szíjj László üzleti érdeklődése sok cégben nőtt össze teljesen Mészáros Lőrinccel, 2016 augusztusában a Duna Aszfalt és a Mészáros és Mészáros Kft. közösen hozta létre a Marlera-Istria Ingatlanfejlesztő Kft.-t, amelynek vélhetően horvát tervei lehetnek. Együtt láttak fantáziát CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-ben és a CLH Klímaszerviz Kft.-ben is.

Szíjj különös ember, kerüli a hajcihőt, soha nem nyilatkozik, fotó is csak egy van róla (barátai szerint azért retteg a nyilvánosságtól, mert egyszer súlyos bűncselekmény áldozata volt, azóta nem akarja felfedni a fizimiskáját). E sorok írójával egyszer majdnem kivételt tett, Dunakeszin, egy betonkeverő üzemben lett volna interjúlehetőségem, de végül a szituációból – eleddig véglegesen – kihátrált az üzletember.

Ám ezen háttérbe húzódás mellett, Szíjj nagyon szereti a luxust. A Mészáros-csapat többi tagjához képest sokszorosan jobb életkörülmények között él. Amikor Budapesten tartózkodik, régóta a főváros legszebb panorámájú és az egyik legdrágább utcájában, a rövidke Bérc utca legendás „páros” oldalán lakik. Sőt, az elmúlt években az ország egyik legszebb ingatlanját húzza fel, igaz, a telek megszerzése és a fák kivágása miatt ezt a törekvését olykor erős ellenállás is kísérte. Az építkezés már két és fél éve halad, és sokszor látni mostanában szürkületkor a neves üzletembert, ahogy megvizsgálja a dolgok alakulását.

Az Átlátszó.hu friss információi szerint Szíjj csillaga töretlen, 2017 első negyedévében is a tiszakécskei üzletember nyerte el a legtöbb állami közbeszerzést.

9. Tóth Anett

Miközben a Mészáros-birodalomban szinte minden igazán bizalmi ember állás- és tisztséghalmozó, addig Tóth Anett látszólag csak egyfunkciós szakember. A hangsúly pedig a szakemberen van, ő ugyanis tényleg a szakmából érkezett, abban jó.

A mindössze 33 éves előszállási (Fejér megye) fiatalasszony azonban óriási reménység a birodalomban, és azt hallottuk, hogy a jövőben hatalmas feladatok „találhatják meg”.

Tóth Anett jelenleg a Visonta Projekt Kft. ügyvezetője. A Mátrai Erőmű tőszomszédságában épül az a modern búzafeldolgozó üzemegység, amely évi 250 ezer tonna hazai búzát fog feldolgozni. A búzából keményítőt, módosított keményítőt, alkohol- és takarmánytermékeket fognak készíteni. Tóth Anett személyéről sokat nem tudtunk meg, de azt lehet tudni, hogy a nagyszabású elképzeléseket megvalósító Visonta Projekt Kft.-t Mészáros Lőrinc 2015-ben alapította Szíjj Lászlóval.

A kormány a 93 millió eurós projektet kiemelt beruházássá nyilvánította, és 20 millió euróval támogatta. A befektetők 25 millió eurót tettek a beruházásba, a fennmaradó rész hitel. A számlavezető bank az MKB.

10. Vida József

Vida József – vagy ahogy barátai nevezik, Joe – is abszolút bizalmi ember. Ha nem is felcsúti, de azért földi, hiszen miként Pálffy Balázs, ő is bicskei, és mint nemrégiben a HVG-nek egy rendkívül színes interjúban elmesélte, gyermekkora óta hálás Mészáros Lőrincnek, mert óriási esemény volt számára, amikor a szülői házba a környék elismert gázszerelője bevezette a gázt.

Miután a korábban egy irányítás alatt álló takarék- és postai világot jobban szétválasztották, és Mészáros Lőrincnek inkább a takarékok vonalán lett befolyása, Vida lett a takarékos vonal legfontosabb operatív embere. Magában az integrációs szervezetben már nincs tisztsége, de az FHB, Takarékbank, B3 Takarék triumvirátus az ő befolyása alatt áll. Közülük talán a B3 a legkevésbé ismert a nagyközönség előtt. Az egykoron Vida vezette szentgáli takarék nagy integrációs kiteljesedésen ment keresztül, és így jött létre az éppen a napokban az MNB által 19 millió forintra bírságolt B3. Mindenféle adminisztratív hiányosság volt az ok, több forrásunk szerint azonban nem kell igazi tengelyakasztásra gondolni az MNB és a B3 között, csakhát Vida nem az apróságok és a pontos szabályzatok embere.

Hogy az egykori Spéder-bizalmas, aki az elsők között tett hitet a Spéder-féle szövetkezeti átalakítás fontossága mellett, miképpen maradhatott az új érában is bizalmi ember, azt kevesen tudják, de tény, hogy egy ideig lett a kormánybiztosi akarat fő megtestesítője. Azóta már nem az integrációs szervezet tisztségviselője, a takarékok választott képviselője. (azt senki nem tagadta, hogy Vida és a kormánybiztosság között ma is van érdekegyezőség)

Bár Vida Józsefnek multis, konkrétan citibankos háttere is van, a belvárosi bankártársadalom nem igazán fogadta még be, és maga Vida József is szívesen hangoztatja, hogy bármennyi pénzügyi feladata van, azért nem mulasztaná el temérdek állatának hajnali ellátását. A farmerlét, a leonbergi kutyái (ő a Leonbergi Ebtenyésztők Országos Egyesületének az elnöke) és a különféle baromfik ma is örömmel töltik el, ahogyan a Mészáros-birodalomban is számíthatnak mezőgazdasági tudására, legalábbis erre utal, hogy az agrárportfólióban érdekelt Status Capitalban is tisztségviselő.

A fanyalgó bankártársadalomban Balog Ádám, az MKB vezetője azonban kivétel, ő nagyon jóban van Vida Józseffel, igaz, ha jobban belegondolunk, Mészáros Lőrinc áttételes tulajdonosi megjelenése után az MKB és a takarékok már nem is annyira különálló világ.

Abban, hogy Vida a nemzet intézőjének fontos bizalmi embere lett, az is szerepet játszhatott, hogy a B3 Takarék finanszírozta Mészáros Lőrinc nagyszabású Talentis-cégeit, amelyek aztán médiaérdekeltséget is vettek.

Mára a szövetkezeti világ is többé-kevésbé elfogadta és megkedvelte, mert Vida laza, bevállalós, közülük való. Korábban a szövetkezeti világban még inkább azt tapasztaltuk, hogy a régi rendnek hátat fordító embert, vagyis árulót látták benne, de azt többen is megerősítették, hogy érti a takarékos arcokat és problémáikat. Azért abban is lehet igazság, ahogyan egy nagyobb kereskedelmi bank vezetője fogalmazott róla „ha Csányi Sándor kihívót látott a takarékokban, most egy kicsit hátradőlhet, az elmúlt időszakban minden közös informatikai és termékfejlesztés nagyon lelassult a takarékok világában”.

Akik csinálják, azt mondják, ez hülyeség. Lehet, hogy nem látványos, de döbbenetes erővel zajlik az informatikai rendszerek cseréje, a számlavezetési rendszer reformja, a mobilbanki applikációk fejlesztése.

11. Vörös József

A szentlőrinckátai „ügyvéd úr” igazi és régi barát. Ő is szokott a Mészáros családdal nyaralni, akik ismerik, őt is látták már a felcsúti Mészáros-páholyban. Szakmai és fontossági megítéléséről már eltérően fogalmaztak a legbelsőbb körökben is. Kedves, korrekt embernek írták le forrásaink a doktor urat, de miközben volt, aki szerint magas tisztségei valós hatalmat is jelentenek, mások azt mesélték, hogy ő csak egy olyan jogász szakember a csapatban, aki jogi feladatokat kap a nagyfőnöktől.

Mindenesetre, miképpen azt a Postás SE elnökválasztásáról írt cikkünkben is bemutattuk, Vörös József doktor Mészáros Lőrinc visszatérő jogi képviselője. Tagja a villamosenergia-rendszerünket irányító Mavir igazgatóságának, ahol az elnök Töröcskei István.

Az más kérdés, hogy azokban az állami vállalatokban, ahol egészen speciális szakmai tudásra van szükség, de ehelyett bizalmi emberek vagy minisztériumi képviselők jelennek meg, gyakorlatilag teljesen eltűnik Magyarországon a szakmaiság. A tízmilliárdos előterjesztéseket néma csendben fogadják a szakmai testületek, de kis túlzással a kávéfőző-rendelésbe mindenki beleszól. A Mavir, a Rába, de sok más ilyen testületről vannak ragyogó történetek.

Visszatérve Vörös doktorra, ő a felcsúti Puskás Akadémia igazgatósági tagja, MNB-s alapítványok kuratóriumának tagja, benne van a Pilisi Parkerdő Zrt. felügyelőbizottságában, illetve a Magyar Nemzeti Bank által gründolt Vízház Zrt. elnevezésű ingatlanos cég igazgatóságában. Elképesztő bizalmi ember lett, dolgozik a MÁV-nak, ő licitált Mészáros megbízásából a hatvanpusztai majorság mellett földterületért. Olykor felbukkan a sport környékén is, a Postás előtt a tatabányai és a kazincbarcikai sport körül ténykedett.

Úgy tudjuk, hogy Vörös doktor és Csík Zoltán nem együtt érkezett a csapatba, de a két Pest megyei jogász a szomszédos Nagykáta és Szentlőrinckáta lakói.

(Képek: szarvas / Index)

Rovatok