Index Vakbarát Hírportál

Nem fizetnek Habony helyzetbe hozott haverjai, izgulhat a BKV

2017. június 22., csütörtök 10:25

Még idén korábban azt találta ki a BKV, hogy versenyeztetés nélkül eladja a Stadionok megálló fölötti igen értékes irodaházat Habony Árpád és Rogán Antal grúz-izraeli ismerőseinek, a Welt-Stadt Immobilien Kft. nevű offshore cégnek. Ez össze is jött némi trükközéssel, csak most arról ír a Magyar Nemzet, hogy a grúz haverok nem fizettek máig.

Ez a nyilvánvaló korrupciógyanú mellett még azért is kínos, mert a BKV jelentős részben az innen remélt egymilliárd forintból is remélte volna kigazdálkodni az idénre kialkudott béremeléseit. Az pedig cég beszámolóiból nem is látszik, hogy honnan lenne pénzük, ha nem raknak bele sürgősen rengeteget, a ciprusi offshore tulajdonú cég ugyanis egy sima 3 milliós törzstőkéjű kft, 2,3 millió forintos tavalyi veszteséggel, írja a lap. 

Az is külön érdekes, hogy Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes rendeletmódosítási javaslata ennél a beruházásnál nem tartott fontosnak sem környezeti vizsgálatot, sem értékelést. A grúz cég és a mögötte álló Shabtai Michaeli és Michael Gagel már tavaly is megpróbálták volna behúzni az óriási épületet, csak akkor a mostani ár kevesebb mint feléért, 400 millióért, de az a folyamat nagy szerencsénkre elakadt végül.

Már Demszkyék át akarták játszani

Igazából eredetileg még Demszkyék próbálták Habony és Rogán haverjaihoz áron alul átjátszani a 8000 négyzetméteres épületet. Ugyanis a Hungária körút 46.-on lévő épület 17,8 százalékát még 2008-ban a BKV két SZDSZ-es igazgatósági tagjának, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán nyomatására elképesztően alacsony, 48 millió forintos áron privatizálta. Ehhez ráadásul még egy támadhatónak tűnő, hatvan napos elővásárlási opciót is adtak a Weldt-Stadt-nak, de akkor még fellázadtak ellene a metrós szakszervezetek. A rendőrség is  nyomozott, csak leállították az ügyet, arra hivatkozva, hogy végül nem történt meg a 100 százalékos adásvétel, írta még korábban a Heti Válasz.

A Habony Árpáddal több buliképen is együtt megjelenő Michael Gagel Shabtai Michaeli-vel alkalmanként közösen több gyanús ügyben is benne voltak már: a Princess pékségeiken keresztül furcsa módon Budapest legforgalmasabb metrómegállóinál kaptak üzlethelyiségeket, a lichtensteini VolDan Investments Ltd.-n keresztül minden valószínűség szerint kivették a részüket a letelepedésikötvény-bizniszből, feltűnően olcsón privatizáltak egy, a belvárosi Four Seasons mögött lévő irodaházat, amihez a részben állami tulajdonú Gránit Banktól kaptak hitelt, és még a hármas metró üzemszünetével is az ő cégük járt jól.

Habony haverjai elvileg a tervek szerint majd ledózerolják a szerencsésen megszerzett épületet és plázát húznak fel a forgalmas csomóponton a helyére.

Rovatok