Index Vakbarát Hírportál

Drágább lesz kocsival menni Horvátországba

2017. június 28., szerda 14:01 | hat éve frissítve

Az áprilisi ötszázalékos növekedés után újabb tíz százalékkal nőnek a horvát autópályadíjak július 1-jétől – írja az MTI a Vecernji List című horvát napilap szerdai száma alapján.

A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, amely az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól ötszázalékos autópályadíj-növekedéssel járt, és lehetőséget adott további 10 százalékos drágításra a turisztikai főszezonban, július 1-jétől szeptember 30-ig. A döntés következtében így alakulnak az árak: 

Az autópályadíjak euróban is fizethetők. Az MTI megkeresésére, miszerint szombattól mennyibe fog kerül a magyar határtól a Zágrábig tartó autópálya-szakasz (Gorican–Zagráb) díja, a horvát autópálya-beruházásokat kezelő vállalat, a HAC azt válaszolta: nem tudják, mert az árakat a kormány szabja meg.

A lap beszámolt arról is, hogy a nyári tarifa bevezetése összhangban van a horvát kormány és a Világbank között kötött, az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló megállapodással. Az emelés hátterében az áll, hogy a HAC kötelezettségei 5,2 milliárd euróra rúgnak. A cégnek csak az idén 1,14 milliárd euró törlesztőrészletet kell visszafizetnie, jövőre pedig még többet. Az ágazat adóssága az államadósság 13,5 százalékát teszi ki, a bevételek pedig nem elegendőek arra, hogy a következő öt évben fedezzék a hiteleket.

Rovatok