Index Vakbarát Hírportál

Évtizedekre lehet még az euró bevezetése

2017. június 28., szerda 11:47

A kormány továbbra sem sietteti az eurócsatlakozást, inkább kivár, hogyan alakul az eurozóna helyzete – derül ki az NGM a Világgazdaságnak küldött válaszából. 

Tartósan alacsony az infláció, csökkenő pályán van az államadósság, és alacsony a költségvetési hiány is, így majdnem minden megvan hozzá, hogy bevezessük Magyarországon az eurót, de a kormány szerint erre nem fog sor kerülni a következő években. A bevezetéshez szükséges utolsó kritérium - hogy nem rögzítjük a forint árfolyamát a közös valutáéhoz - a tájékoztatás szerint szándékos, több országgal együtt azon az állásponton van a kormány, hogy érdemes kivárni, mi történik az euróövezetben. "Az euróövezet elmúlt években felszínre került nehézségei, belső problémái nyomán az euróövezetnek is meg kell még újulnia, stabilizálódnia, és egyben vissza kell szereznie korábbi vonzerejét", közölte a Vg-vel az NGM. 

"Az euró bevezetése akkor válhat időszerűvé, ha Magyarország gazdasági fejlettsége megközelíti az euróövezet országainak az átlagát, tehát a tényleges konvergencia létrejön", írta a tárca. Mivel a magyar egy főre jutó GDP az EU-átlag 67 százaléka volt tavaly, ez még jó darabig eltarthat: az elmúlt két évtized konvergenciafolyamatait kivetítve az látszik, hogy mostantól 25-30 évre van szükség az EU-átlagot megközelítéséhez.

Rovatok