Index Vakbarát Hírportál

Trócsányi ügyvédi irodája a bankok oldalán

2017. június 28., szerda 10:17

Több devizahiteles-perben is a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli az Erste Bank Hungary Zrt.-t az adósokkal szemben – értesült a Magyar Nemzet. 

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint az igazságügy-miniszter irodája legutóbb egy devizaalapú autóhitel-szerződés miatt indult perben járt el a bíróságon a pénzintézet érdekében. Trócsányi jelenleg szünetelteti praxisát, ám a nevét viselő iroda nem távolodott el túlságosan a kormánytól, egyes munkatársai fel-felbukkannak a tűz közelében. Bogdán Tibor például, aki a miniszter főtanácsadója - és Trócsányi oldalán alkalmanként feltűnik a kormányüléseken is a Magyar Nemzet információi szerint -, aktív tagja és gyakorló jogásza a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának.

Azért is pikáns, hogy a részben Trócsányi tulajdonában álló ügyvédi iroda egy bank érdekeit képviseli az adósokkal szemben, mert a devizahitelesekre irányadó törvénycsomagot korábban éppen az igazságügy-miniszter nyújtotta be a parlamentnek, és jelenleg ennek alapján zajlanak a perek. 

A kormányzat az adósoknak kedvező jogszabályként próbálta eladni a Trócsányi-féle csomagot, ám a Magyar Nemzetnek korábban nyilatkozó Makai Lajos (a Magyar Bírói Egyesület elnöke) arról beszélt, hogy a devizahiteles-törvények, amelyek alapján el kell bírálni a hitelszerződéseket, nem adóspártiak feltétlenül, így jogértelmezésük sem lehet az. Könnyen adódik a következtetés, hogy a Trócsányi ügyvédi iroda munkatársai helyzeti előnyben vannak, ha a bankok számára kedvező jogértelmezésről van szó, így az Erstés megbízás is értelmet nyerhet. 

A 16 százalékban Trócsányi tulajdonában álló ügyvédi iroda korábbi ellentmondásos megbízásait itt szedtük össze

Rovatok