Index Vakbarát Hírportál

Nem jön ki a matek a Fidesz 2010-es választási elszámolásánál

2017. június 30., péntek 17:15

A Fidesz a 2010-es országgyűlési választás kültéri reklámjairól csak harmadakkora ráfordítást jelentett le az Állami Számvevőszéknek, mint amekkora összeg a Mahir Cityposterrel kötött, 2010. március-áprilisi időszak számláján valójában szerepel - írja a 24.hu.

Csütörtökön írtunk róla, hogy a 24.hu birtokába került dokumentumok alapján úgy tűnik, a Fidesz anno plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható árnak csak a 58 százalékát fizette, tehát a mostani listaárakon kb. 1 milliárd forintot kellett volna adniuk azért, amiért a valóságban csak 23 milliót (nagyjából 5000 Ft/darabos egységárat) fizettek. 

A cikkből kiderül viszont, hogy az egyhónapos plakátelszámoláson kívül a márciusi és áprilisi számla az átragasztásokat, a plakátjavításokat, a hagyományos hirdetőoszlopos plakátok és a citylight reklámok kihelyezését is magában foglalta, amiért összesen 98,2 millió forintot kért a cég. Az ÁSZ-nek leadott részletes elszámolásban a párt a plakát rubrikában 35 millió 682 ezer forintos költséget adott meg, ami nagyjából a harmada a számlában szereplő összegnek.

A 24.hu azt írja, hogy a 2010-es választási küzdelemben a Fidesz használta leginkább a közterületi hirdetéseket. Országszerte legalább 4700 helyen voltak kint óriásplakátjai, a többi szervezet elől megszerezték a prémium hirdetési helyeket, és még 3000-4000 citylighton és oszlopon is a Fidesz plakátjai voltak.

A kampány vége fele a párt egymaga több helyen hirdetett, mint az összes többi parlamenti párt együttesen, de a számvevőszéknek leadott adatok szerint mégis a Fidesz költött a legkevesebbet plakátra: az LMP 106 millió, a Jobbik 77 millió, az MSZP pedig 70 millió forintnyi kiadásról számolt be, a Fidesz pedig csak 35 millió 682 ezer forintnyiról.

A Fidesz a választások után leadott elszámolásában azt állította, hogy betartotta a szabályokat, és a törvény alapján kalkulált 404 millió 838 ezer forintos keretnél 117 ezer forinttal kevesebbet, 404 millió 721 ezer forintot költött a választásra. 

Orbán Viktor a hétvégén Brüsszelben az alkotmányosság szempontjából kérdéses törvénymódosítás után arra a kérdésre, hogy a Jobbikhoz hasonlóan a Fidesz is kapott-e kedvezményeket, azt mondta: "Büszkék vagyunk arra, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt és jogilag hibátlan".

A Fidesz a lap cikkére reagálva csütörtökön azt írta, hogy "kétségbeesett elterelő és hírhamisítási akció zajlik a bűncselekmény gyanújába keveredett Simicska-cégek és a Jobbik részéről." Azt írják, hogy a Jobbikkal ellentétben a Fidesz minden egyes választási kampányában a törvényeknek megfelelően járt el és számolt el, amelyet az Állami Számvevőszék minden esetben ellenőrzött és törvényesnek talált. "A Jobbikkal ellentétben nem adtuk el a pártot egy milliárdosnak" - zárta közleményét a milliárdos Simicska Lajos egykori pártja.

Rovatok