Index Vakbarát Hírportál

Magasabb bérekért tüntettek a Tesco-dolgozók

2017. július 8., szombat 12:31 | aznap frissítve

Tüntetnek a Tesco alkalmazottai az alacsony fizetések miatt szombaton Budapesten. A helyszínről jelentő munkatársunk szerint körülbelül négyszázan gyűltek össze a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában, transzparensekkel felszerelkezve követelnek béremelést. A résztvevők életkora nagyon vegyes, sok köztük a húszas-harmincas korosztály képviselője is. 

Az eseményen először Szalóki Ági beszélt, aki arra biztatta a dolgozókat, ne hagyják magukat, küzdjenek a jogaikért, fogjanak össze, majd később a tüntetést is ő zárta a Neked írom a dalt című sláger eléneklésével. 

Szalóki után felszólalt a Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetője, aki elmondta, petíciót adnak át a Tescónak. Szerinte a nap fő egy üzenete a világnak és a munkáltatóknak, hogy a munkavállalók összefogtak, nem hagyják magukat. "Nem csak a bérekkel van baj, a létszámhiány is legalább akkora probléma, mint az alacsony bér", tette hozzá.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke is beszédet mondott, szerinte nem volt érdemi bértárgyalás a Tesco magyar részén, "megmondták, mit akar Prága, és kész". Jelenleg 12,5 ezer ember keres minimálbér+4000 forintot havonta a cégnél, mondta Sáling, aki a szakmunkás bérminimumon foglalkoztatott munkavállalóknak garantált 15 ezer forintos emelést követelt.

Bubenkó később másodjára is felszólalt, és kétszámjegyű fizetésemelést követelt a cég alkalmazottai számára, 10 százalék alatt ugyanis szerinte az egész nem ér semmit. Ezt követően különböző munkakörökben dolgozó Tesco-alkalmazottak ragadták magukhoz a mikrofont, beszélt egy baromfipultos, egy pénztáros, egy eladó, és egy vevőszolgálati pultos is. Utóbbi azt mondta, 12 éve van a cégnél, de 500 forintra jön ki az órabére. 

Nyitókép: Domschitz Mátyás/Index

Rovatok