Index Vakbarát Hírportál

A válság óta nem vettünk fel ennyi személyi kölcsönt

2017. július 17., hétfő 12:42

Januártól májusig összesen 111 milliárd forint értékben folyósítottak új személyi kölcsönöket a bankok, derül ki a Bankráció.hu friss elemzéséből. Ez

közel ötven százalékos emelkedés

a tavaly ilyenkor mért adatoktól. A változás az egyre kedvezőbbé váló kamatkörnyezeknek tudható be, nyilatkozta Gergely Péter, az oldal hitelszakértője a Tőzsdefórumnak

Az elmúlt évek folyamán jelentősen csökkentek a kamatok és a teljes hiteldíj-mutatók. Most már akadnak olyan személyi kölcsönök is, amelyek csupán tíz százalék körüli számjegyű thm-mel rendelkeznek, ez öt évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt. Emelkedtek továbbá a nettó reálbérek, ez is hozzájárulhatott a személyi kölcsönpiac erősödéséhez.

Az elemzés szerint az erőteljes növekedésnek nincs vége. Gergely szerint a hitelfelvevők a bankok ajánlatai közti jelentős különbségek miatt még tudatosabban fogják kiválasztani, hol igényelnek kölcsönt, ami fokozhatja a bankok közötti versenyt, és még kedvezőbb helyzetet teremthet az igénylők számára. Az egyes bankok és konstrukciók közti különbségek már most is hétről hétre változnak, “éppen ezért fontos, hogy az igénylés előtt alaposan felmérjük a piacot,” nyilatkozta a szakértő.

Érdemes is megfontoltam dönteni, ha már az ember mindenképp ilyen konstrukcióban akar eladósodni: a 800 ezer forintos személyi kölcsönnél a legolcsóbbakra alig több mint 950 ezer forintot kell visszafizetni, de ha nem vigyázunk, ez az összeg közel 1,4 milliós is lehet. Az 1 millió forintos hitelösszegek esetében akár 1,2 millió alatti visszafizetéssel is megúszhatjuk, de 1,7 millió fölé is eljuthat a tartozásunk. A 1,5 milliós kölcsönöknél legjobb esetben 1,8 millió forintot kell törleszteni, míg a legdrágábbaknál ennél akár 750 ezer forinttal többet.

Rovatok