Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy szeretőjét naphegyi lakáshoz is hozzásegítette az MNB

2017. július 20., csütörtök 14:48

Matolcsy lényegében azonnal vitte magával a jegybankba a szeretőjét is, aki sokakhoz hasonlóan anyagilag parádésan jött ki eddig a kalandból. Most az is kiderült, hogy a jegybank jóvoltából Vajda Zita egy Naphegyen lévő lakásra is kapott kölcsönt az MNB-től, 32 millió forintot. Az MNB szerint családalapításra és hasonlókra adnak kölcsön ilyenkor, de a kölcsön részletei titkosak.

Nagyon szerencsés munkavállalója volt az MNB-nek Vajda Zita, az elnök szeretője. 2013-ban, két nappal Matolcsy után vették fel a jegybankba „nemzetközi szakmai titkárnak”, ahol utazásokat szervezett, tárgyalásokat készített elő és izgalmas könyveket és cikkeket keresett és mutatott be egyes jegybanki vezetőknek, havi nettó 1 150 450 forintért. Hetente kétszer jógaórát is tartott az MNB dolgozóinak, írta még a Népszabadságnak a jegybank.

Egyéb jegybanki szervezeteknél, alapítványoknál megkapott igazgatósági pozíciói után egyébként még legalább havi egymillió forintnyi jövedelem érkezhetett hozzá, amivel a legjobban fizetett állami alkalmazottaink közé emelkedhetett igen hamar. 

Ehhez képest most arról ír a Zoom.hu, hogy egy értékesebb lakást is megfinanszírozott neki az MNB. Az egyik legelőkelőbb budapesti környéken, a Naphegyen lévő lakására ugyanis egyenesen a jegybank adott 32,2 millió forintnyi hitelt 2015 májusában, legalábbis ez derült ki az ingatlanon lévő zálogjogból. A lap szerint a 60 négyzetméteres lakás 42-45 milliót érhet. 

A jegybank azért is tűnik elképesztően nagyvonalúnak, mert Vajda akkor csupán két éve dolgozott az intézményben. Ráadásul 2016 májusában gyorsan ki is lépett (magából a jegybankból, alapítványi pozíciói még maradtak), ám úgy tűnik, a hitelt mégse kérte vissza az MNB. Azt egyelőre nem tudni, hogy más munkavállalókkal is ilyen gáláns hitelezési politikát folytat-e a jegybank, vagy hogy pontosan milyen feltételekkel kapott ilyen nagy kölcsönt Vajda.

Családalapításra kaphatta a hitelt

Frissítés: Az MNB annyit reagált, hogy kedvezményes kölcsönnel támogatja a munkavállalói ingatlanvásárlásait, de a kölcsönök feltételei nem nyilvános adatnak számítanak, így nem is fogják elárulni. Azt is megjegyezték, hogy az ilyen kedvezményes kölcsönt "családalapítási, lakhatási és egyéb" célokra adják. 

Rovatok