Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc cége világrekordot döntött

2017. július 25., kedd 11:38 | aznap frissítve

Akkorát mennek Mészáros Lőrinc tőzsdei cégeinek részvényei, hogy az már a világsajtó figyelmét is felkeltette: a Bloomberg a Konzum és az Opimus szárnyalásáról közölt cikket kedden.

Mint közismert, a két vállalat részvényárfolyama akkor szállt el, amikor elterjedt a hír, hogy Mészáros részesedést szerzett bennük. A Konzum bevételei tavaly még 99 százalékot estek, a cég rövid lejáratú adóssága meghétszereződött, és az alkalmazottak nagy részét kirúgták. Ehhez képest idén 6231 százalékos  pluszban is állt már, és később ugyan konszolidálódott némileg, de a júliusi folyamatos esés ellenére is 3262 százalékkal többet ér most, mint tavaly. A vállalat értéke jelen állás szerint 142 millió dollár (37 milliárd forint). Az Opimus árfolyama szerényebb, de így is figyelemreméltó, a Portfolio cikke szerint 387 százalékos pluszban áll.

Ezzel az eredménnyel a Konzum a világ legjobban teljesítő értékpapírja volt az idén, ami már a Bloomberg ingerküszöbét is elérte, a gazdasági lap (egyébként magyar) szerzője arról ír, mi áll a felfokozott befektetői érdeklődés mögött. A cikkben idézi a felcsúti polgármester gyorsan legendássá vált nyilatkozatát is arról, üzleti sikerei talán annak tudhatók be, hogy okosabb, mint Mark Zuckerberg.

De aztán gyorsan rátér a jelenség valós hátterére, vagyis hogy Mészáros baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral, és a Fidesz második ciklusának kezdete óta mind több és több állami megrendelést nyer el cégeivel. Így a kisbefektetők joggal gondolhatják, hogy amíg a kormányzat stabil, nem rossz befektetés Mészáros-érdekeltségekbe rakni a pénzüket. 

Mészáros Lőrinc vagyonosodásával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben, de a felcsúti polgármester és üzleti környezete olyan sebességgel köti az újabb és újabb üzleteket, valamint csoportosít át saját birodalmán belül, hogy azóta már sok minden változott. 

Rovatok