Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok miatt fenyegeti az EU Trumpékat

2017. július 27., csütörtök 16:16

Az Európai Unió tyúkszemére léphet az USA a kilátásba helyezett, Oroszország elleni szankciószigorítással. Brüsszelben ugyanis úgy látják, az amerikai képviselőház által már elfogadott javaslat egyoldalú módon büntetne olyan európai cégeket, amelyek például az orosz energiaexportban érdekeltek és veszélyeztetné az EU energiabiztonságát – írja a Reuters. Az Európai Bizottság válaszlépést helyezett kilátásba a törvény megszavazásának esetére. 

"Az amerikai törvénynek olyan nem szándékolt következményei lehetnek, amelyek sértik az uniós energiapolitikai érdekeket", mondta szerdán a téma kapcsán Jean-Claude Jucker, az Európai Bizottság elnöke. Az uniós vezetők konkrét problémája az, hogy a tervezett intézkedés minden olyan vállalatra vonatkozna, amelyik részt vesz az orosz energiavezetékek építésében vagy fenntartásában, ez pedig súlyos csapást mérne az Északi Áramlat 2 építésére, mivel annak a Gazpromon kívül európai befektetői is vannak. 

Csütörtökön a német Brigitte Zypries német gazdasági miniszter szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy az USA letért a közös útról, amelyen mostanáig az EU-val együtt járt az orosz szankciókat illetően. A német cégek várható veszteségei tovább komplikálják Washington és Berlin viszonyát, nyilatkozta. A szankciók ellenére Németországnak fontos gazdasági partnere Oroszország, és a németek nem fogják szó nélkül hagyni, hogy érdekeik sérüljenek az amerikai döntés miatt. 

Az uniós vezetők elfogadtak egy dokumentumot is, amelyben a Reuters szerint "meggyőző biztosítékokat" kér a Fehér Háztól arra, hogy a törvény nem fogja sérteni európai érdekeket. "Az Amerika az első szlogen nem jelentheti azt, hogy Európa érdekeit utolsóként veszik figyelembe" - mondta a hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó uniós illetékes. Ha ez uniós érdekek sérülnek, az EU napokon belül kész megtenni a szükséges válaszlépést a dokumentum szerint, ugyanakkor az ügy előre vitelét nehezíti, hogy ezek csak a 28 tagállam együttes támogatásával tehetők meg.

Rovatok