Index Vakbarát Hírportál

A GVH rábólintott a legnagyobb hazai menzás cég terjeszkedésére

2017. július 31., hétfő 16:48

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése alapján a Hungast felvásárolhatja a Sodexo Magyarország Kft.-t, mert még marad ahhoz elég szereplő a közétkeztetési piacon, hogy ne csökkenjen "jelentős mértékben" a verseny – derül ki a GVH közleményéből.

A Hungast-ot magába foglaló György-csoport és a Sodexo-csoport egyaránt foglalkozik étkezési szolgáltatás nyújtásával, ezen belül közétkeztetéssel (oktatási-, egészségügyi-, egyéb közintézmények részére nyújtott szolgáltatás) és munkahelyi étkeztetéssel. A GVH szerint viszont a György-csoport piaci részesedése a munkahelyi étkeztetést tekintve minimális, továbbá egy, az adott ügyben nem érintett piaci szereplő a Sodexo-csoporténál lényegesen magasabb részesedéssel rendelkezik, és csak a György-csoport nyújt közétkeztetési szolgáltatást egyéb közintézmények részére.

A cégek részesedése csekély mértékben haladja meg a 20 százalékot az egészségügyi közétkeztetés piacán, és egy piaci szereplő itt is lényegesen magasabb piaci részesedéssel rendelkezik, és van további három 10 százalék körüli piaci részesedésű vállalkozás is. A két vállalkozáscsoport viszonylag magas, 35-45 százalék között együttes piaci részesedése miatt a GVH az oktatási közétkeztetési piacot vizsgálta legrészletesebben, de az derült ki, hogy ezen a területen sem csökkentené jelentősen a versenyt a felvásárlás (ennek az indoklását részletesebben a közleményben lehet elolvasni).

A magyar közétkeztetési piac iparági becslések szerint évente 200 milliárd forintos. Ennek körülbelül a felét adják az iskolai menzák, míg a másik felét a többi nagy közétkeztető (a kórházak, a börtönök, a hadsereg, illetve a piaci vevők, vagyis a gyárak, üzemek). A felsorolt étkezési helyekből is látható, hogy ez a piac alapvetően közületi és elsősorban állami megrendelőkből él.

A legnagyobb játékos a Hungast-csoport, amelyet a sajtó előszeretettel hoz összefüggésbe Bánki Erik fideszes képviselővel. A Hungast jelenleg is éppen terjeszkedik, felvásárolta az Elamen Zrt. a korábban elsősorban az utalvány-üzletágáról ismert francia Sodexo Magyarország catering részlegét is. A többiek közül nagyobb szereplő A Pensió-csoport, a PQS, a Julienne, az Eurest, a Suli-Host. és állítólag már a mindenevő felcsúti vállalkozó, Mészáros Lőrinc is kopogtat a szektorban. Részletesebben erről a piacról itt írtunk nemrég.

Rovatok