Index Vakbarát Hírportál

A román miniszter fogta a Kék Nyilat, és a világ hülyéjét csinálta magából vele

2017. augusztus 2., szerda 14:34

Azt tudjuk, hogy egy miniszteri alkalmassági teszten nemcsak korrupciós készségekből kell hibátlanul teljesíteni – például szabadfogású bt-bejegyzés egy offshore-cégen keresztül tanulmánykészítésre vagy vezetési tanácsadásra –, hanem magasfokú elkötelezettséget kell mutatnia avatások és átadások iránt is.

Razvan Cuc román közlekedési miniszter vélhetően erős versenyező ebben a számban, mármint az avatósdiban, és ezzel sikerült most országos hülyét csinálnia magából.

Az MTI híre szerint ugyanis sikerült felavatnia (na jó, részt vennie a felavatásán) egy olyan 21 kilométeres vasúti szakaszt Erdélyben, Kisilva (Ilva Mica) és Óradna (Radna Veche) között, amelyen a járatok 25 km/órás sebességgel közlekednek. Vagyis a vonat a 21 kilométeres utat 49 perc alatt teszi meg.

Oké, ez már így gyönyörű lenne. De még sokkal szebb, hogy ezt a szakaszt már az Osztrák-Magyar Monarchia idején megépítették, és hogy például 1939-ben ugyanezt a távolságot az akkori vonatok 12 perccel kevesebb idő, 37 perc alatt megtették (ami 34 km/órás sebességet jelentett). 

Jó, és ha a poénból még nem elég: az elvileg felújított – a romániai nagyberuházásokat nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület szerint viszont „lepusztult és rossz állapotban” levő – vasútvonalon közlekedő motorvonatot Kék Nyílnak nevezték el.

A minisztert ért támadások kapcsán a Ziarul Financiar román gazdasági napilap arról írt: Románia a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban még egyetlen eurót sem tudott lehívni a rendelkezésére bocsátott, 6,94 milliárd eurós keretből nagy infrastrukturális beruházásokra, mert az irányító hatóságot nem akkreditáltatták Brüsszelben. (MTI)

Rovatok