Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlenül erősen indult az új bitcoin

2017. augusztus 2., szerda 16:09

Alig pár nap alatt biztosította be magát a bitcoin-közösség kettészakadása miatt létrejött új kriptopénz, a bitcoin cash. Az elmúlt 24 órában 108 százalékot nőtt az értéke, így keddi indulása óta már ez a harmadik legértékesebb kriptopénz a világon az eredeti bitcoin és az Ethereum után, írja a Business Insider.

Jelenleg 725 dollárba kerül egy bitcoin cash, piaci tőkésítési értéke pedig 12 milliárd dollár közelében van. A pénz sikeréhez az is hozzájárult, hogy a kezdeti értékét a szétváláskor az eredeti bitcoin tőkésítési értékéből nyerte - szakértők szerint ez hosszabb távon tovább fogja gyengíteni a bitcoin-t, ami máris 3,7 százalékot esett.

Nőtt azonban a rivális Ethereum értéke: a trónkövetelő kriptopénz a bitcoin széthasadása során 9,15 százalékot emelkedett, jelenleg pedig 220 dollár az értéke.

A bitcoin cash létrejötte egy többéves háború végét jelentette a (legnagyobbrészt kínai) professzionális bitcoinbányászok és a bitcoin szoftver programozói, az úgynevezett Core között. A fejlesztők nem akarták növelni a bányászott bitcoin blokkméreteit, mivel ezt tartották a legbiztonságosabb megoldásnak, míg a bányászok a bitcoin-blokkok méretének növelése mellett kampányoltak, mivel szerintük ez gyorsabbá, és növekvőképesebbé tenné a rendszert.

Mivel a keddi határidőig nem tudott megegyezni a két fél, megtörtént a törés: a nagyobb blokkokban bányászható bitcoin cash-t létrehozó felek és támogatóik szerint az új kriptopénz új életet fog lehelni a bitcoin-ba, és megoldást kínál a rendszer többéves problémáira is.

A kriptopénzek világának működéseiről és konfliktusairól itt írtunk bővebben:

Rovatok