Index Vakbarát Hírportál

Nincs Magyarországon mérgezett tojás, de azért ellenőrzik az importot

2017. augusztus 4., péntek 15:32

Az eddigi információk alapján Magyarországon nincs holland, németországi és belgiumi tojásüzemekből származó mérgező tojás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI kérdésére. Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár péntektől augusztus végéig elrendelte a Magyarországra érkező tojástermékek ellenőrzését.

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA szerdán arra kérte a lakosságot, hogy a Fipronil szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg ne egyenek tojást. A szennyezés gyanújával 180 tojástermelő telepet zártak be, amelyek közül szerdáig 27 helyen szennyezett tojásokat is találtak. A holland telepek mellett németországi és belgiumi tojásüzemekben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtószerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

Az eset kapcsán uniós szinten zajlanak nyomon követési vizsgálatok. A Nébih szakemberei folyamatosan kapcsolatban állnak a tagállamok társhatóságaival, hogy indokolt esetben a szükséges intézkedéseket és a lakosság tájékoztatását haladéktalanul megtehessék.

A szakemberek valamennyi ez év július 1. után az országba beszállított holland és lengyel eredetű tételből mintát vesznek. Emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból (például Franciaország, Németország, Belgium, Olaszország, Dánia) származó termékeket is.

A tojások szennyezettsége eltérő lehet, és magának a hamisított szernek a szennyezettségi mértéke is különböző lehet, így a telepek érintettsége is. Mindezen túlmenően a tojásban mért szennyezettséget számos tényező befolyásolja, így például a kijuttatott szer mennyisége, a kezelés módja, a kezeléstől eltelt idő is.

Ezért a tojásban lévő szennyeződés jelentette kockázat mértéke is további számos szemponttól függ. Ezek közé tartozik például a fogyasztó életkora, egészségi állapota, a koncentráció mértéke is. A mostani ügyben nem az akut kockázat a jelentős: extrém nagy mennyiséget kellene ugyanis rövid idő alatt elfogyasztani a termékből ahhoz, hogy jelentkezzenek az akut tünetek.

Jelen esetben a hosszú távú kockázat a fontosabb, mivel a Fipronil zsírban oldódó hatóanyag, ezért felhalmozódik a szervezetben, így a megelőző intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók hosszú távon ne legyenek kitéve a májkárosító anyag hatásának - tartalmazza a Nébih tájékoztatása.

Rovatok