Index Vakbarát Hírportál

Indulása óta szinte mindig veszteséges a felcsúti kisvasút

2017. augusztus 7., hétfő 15:32

A felcsúti kisvasút tavaly májusi indulása óta 4,1 milliós veszteséget termelt, 2016 augusztusa óta pedig csak egy olyan hónap volt, amikor nyereségesre jött ki a mérleg, derítette ki az Átlátszó. A portál által közadatigénylésben kikért számok a vasút indulásától az idén júniusig tartó időszakra vonatkoznak.

A jegyeladásból származó bevétel 2016 augusztusában volt a legmagasabb, 2,9 millió forint, az üzemeltetési költség pedig 2017 júniusában volt a legnagyobb, közel 3,4 millió forint. Az indulás utáni első pár hónapban még több volt a kisvasút bevétele, mint költsége, az elmúlt egy évben tavaly augusztuson kívül csak idén márciusban fedezték a bevételek a kiadásokat. A kisvasút leggyengébb hónapja tavaly november volt,

amikor 131 ezer forintos bevételhez több mint kétmilliós fenntartási költség párosult.

Legkevesebben idén januárban ültek fel az Orbán Viktor szülőfaluját az alcsúti arborétummal összekötő kisvasútra, ekkor a havi összbevétel mindössze 39 921 Ft-ra jött ki. A február erősebb volt, a Valentin-napi álomvonatozás már 112 embert vonzott, március óta pedig kevés olyan hét volt, hogy 300-nál kevesebben váltottak jegyet.

Viszont úgy tűnik, hogy a  kisvasút nem mostanában fogja visszahozni a 857 millió forintos építési beruházást, amiből 600 millió uniós forrás volt. A kisvasútnak elvileg napi 2560-7080 főt kellene szállítania, és a márciusi utasrekord is csak a pesszimista becslés felét éri el.

Rovatok