Index Vakbarát Hírportál

A belgák szerint a hollandok tudtak a mérgező tojásokról, mégsem szóltak az EU-nak

2017. augusztus 9., szerda 14:01

A belga mezőgazdasági miniszter szerint a holland hatóságok már tavaly novemberben tudtak arról, hogy számos tojás fertőzött volt az országban, mégsem értesítették az Európai Unió illetékes szerveit, írja az AP hírügynökség.

Denis Ducarme miniszter szerint Belgium ételbiztonsági ügynöksége jelenleg rendelkezik olyan dokumentumokkal, amik bizonyítják, hogy a hollandok már 2016 novemberében kimutatták a Fipronil nevű mérgező rovarirtó szert több tojástermelő telepen.

A miniszter felvette a kapcsolatot az ügyben holland kollégájával, valamint az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosával, aki a belga miniszter szerint már rendelkezett ezzel az információval.

Egyébként a belga hatóságok is részt vettek az ügy eltussolásában, ugyanis ők sem jelentették időben a problémát:  már júniusban tudhattak a dologról, mégis július 20-ig vártak, hogy bejelentsék azt az uniós hatóságoknak.

A fertőzött tojások azóta Belgium és Hollandia mellett már Németországban is feltűntek. Hollandiában eddig 180 tojástermelő telepet zártak be a fertőzés gyanújával, a német hatóságok pedig több százezer tojást távolítottak el az üzletek polcairól.

Egyelőre pontosan nem tudni, hogy került Filipronil a tojásokba, de valószínűsíthető, hogy egy csirkéknek adott szerhez lett illegálisan hozzáadva, amit tetvek és kullancsok ellen használtak. Jelenleg Hollandiában és Belgiumban is folynak nyomozások a fertőzés eredetéről.

Magyarországra a Nébih szerint egyébként nem jutottak el a fertőző tojások, de augusztus végéig minden, az országba érkező tojásterméket ellenőriznek. A szakemberek továbbá valamennyi ez év július 1. után az országba beszállított holland és lengyel eredetű tételből mintát vesznek, és szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból származó termékeket is.

Rovatok