Index Vakbarát Hírportál

Putyin BitCoin-nagyhatalmat csinálna Oroszországból

2017. augusztus 9., szerda 15:53

Lenyomnák bitcoin-bányászatban az eddigi világelső Kínát az oroszok, írja a Bloomberg. Vlagyimir Putyin elnök egyik internetes tanácsadójának cége ugyanis kb. 26 milliárd forintnyi összeget tolna bitcoin-bányásztba. A végcél az, hogy Oroszországban bányásszák ki a világ összes kriptopénzének harminc százalékát.

A 26 milliárd forintnyi tőkének 10 százaléka menne fejlesztésekre, a maradékot pedig egy masszív bitcoinbánya kiépítésére használnák fel. A részben Putyin tanácsadójának birtokában lévő Russian Miner Coin (RMC) nevű cég jelenleg befektetőket keres a pénz összegyűjtésére, akik bitcoinban vagy ethereumban fizetett hozzájárulásukért cserébe tokeneket kapnak. Ezek a tokenek a tervezett bitcoinbánya bevételének 18 százalékára jogosítják fel majd őket anélkül, hogy tulajdonrészt kapnának a vállalkozásból.

Az RMC Oroszországban kifejlesztett, eddig főleg műholdakban használt félvezető chipeket fognak használni rendszerükben, hogy minél kevesebb energia befektetésével bányászhassák a kriptopénzt. 

A bitcoin-bányászat lényege egyébként az, hogy a bányászok számítógépeik kapacitását a világban létrejövő legutóbbi bitcoinos tranzakciókból kombinált rejtvény megoldására fordítják. Az első bányász, akinek a gépe megtalálja az egyedi feloldókódot, elnyeri a jogot, hogy a tranzakciókat blokkba csomagolja, és miután más bányászok is megerősítik, hogy a blokkba csomagolt adásvételek során egyszer sem próbálták ugyanazt a bitcoint kétszer felhasználni, az eredeti feloldó jutalma egy újonnan bányászott bitcoin lesz.   

A rejtvények próba-szerencse alapon való megoldásához óriási hardveres ráfordításra van szükség. A folyamathoz különleges számítógépeket használnak, amik energiafelhasználását ott csökkentik a bányászok, ahol tudják.

Eddig ugyan Kína vezet a külön bitcoinbányászathoz kifejlesztett chipek terén, ám Oroszország helyzeti előnnyel indul: az ország ugyanis 20 gigawatt extra áramkapacitással rendelkezik, és a kilowatt/óránkénti áramár kb 3,8 forintnyi összegbe kerül. Ez alacsonyabb a kínai árnál, így jó eséllyel vehetik fel a versenyt az ottani Bitmain Technologies Ltd-vel, ami egy külön energiacsökkentő chipek tervezésére és gyártására szakosodott cég, aminek a kínai bitcoinbányászathoz is érdekei fűződnek.

A bitcoin és az ethereum működéséről, valamint az egész kriptopénz-őrület nüanszairól korábban itt írtunk:

Rovatok