Index Vakbarát Hírportál

Még több pénzből csábítja a kormány a Teslát

2017. augusztus 14., hétfő 16:48

15 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a Nemzetgazdasági Minisztérium egy önvezető autók tesztelésére is alkalmas tesztpályát fejlesztő zalaegerszegi cégnél, írta a Zoom. A kormány célja a befektetéssel az lehet, hogy növelje Zalaegerszeg esélyeit a régióba tervezett Tesla-gyárért folytatott versenyben. Az Autóipari Próbapálya Zala Kft.  várhatóan 2018 tavaszára vagy nyarára készül el a tesztpályával, Elon Musktól pedig ez év végéig várják, hogy bejelentse, hova tenné a Tesla első európai gyárát.

A kormány elég komoly beruházást tervez Zalaegerszegre: egy 250 hektáron elterülő autósközpont első eleme lesz a jövőre épülő tesztpálya, az egész vállalkozásra pedig összesen akár 42 milliárd forint is juthat majd, ezt nyilatkozta korábban Palkovics László államtitkár, a tesztpálya kormánybiztosa.

Bár Palkovics nem említett neveket, amikor elmondta, hogy már tárgyalnak autóipari cégekkel a tesztpálya ügyében, Szijjártó Péter, a külügyi tárca vezetője megerősítette, hogy a Teslát akarják hozzánk csábítani. Ő ráadásul arról is beszélt, hogy találkozót szervezett ősz elejére a cég alelnökével az európai gyár ügyében.

A Tesla egyébként a nevadai létesítményéhez hasonló gigagyárat szeretne létrehozni a kontinensen, a fejlesztés teljes értéke a hírek szerint körülbelül 5 milliárd euró lenne.

Rovatok