Index Vakbarát Hírportál

MKB-pénzből veszi meg Vajna a Bors bulvárlapot

2017. augusztus 18., péntek 17:42

A kormányhoz kötődő kisegítőemberek erős médianyomulásának újabb állomása a Lapcom felvásárlása. Ezzel a második legnagyobb példányszámú országos napilap, a Bors, és két vidéki lap, a Délmagyarország és a Kisalföld kerülhet Andy Vajna kezébe.

Most az is kiderült, hogy ezúttal az állami pénzből kistafírungozott, aztán Mészáros Lőrincéknek privatizált MKB hitelezi meg ezt a bizniszt Vajnának, írja a HVG.  Itt utánaolvashat, hogy hogyan tarolta le a vidéket az Orbánt kiszolgáló médiabirodalom. Az új tőkésosztályunk hitelezős trükközésének pedig például itt.  

Korábban már az összes állami szerv áldását adta arra, hogy Andy Vajna Avalue Befektetési Kft-je megvásárolja a Lapcom Kiadó Zrt-t, amihez többek között a Kisalföld, a Délmagyarország és a Bors is tartozik.

Az külön fura volt, hogy a GVH-nak semmi problémája nem volt a Mediaworks-felvásárlással, a Lapcom bekebelezésével és az Echo TV megvásárlásával, azaz azzal, hogy a nyomtatott sajtó egészen koncentrált mennyiségben került egy kézbe, miközben az RTL-t gondolkodás nélkül hajtották el, amikor a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoportban szerettek volna 30 százalékos részesedést vásárolni.

Ezzel a lépéssel a kormány még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy még inkább felügyelete alá vonja a teljes magyar médiát, azon belül a nyomtatott és vidéki lapok piacát. Mészáros Lőrincnek már így is közel 200 média kiadványa van, nála összpontosul a megmaradt vidéki lapok túlnyomó része, illetve többek között a Nemzeti Sport vagy az Echo TV is.

Közben Matolcsy Ádám személyében szintén kormányhű tulajdonosa lett az Origónak, Vajna színre lépésével az állami médiaközpontosítás újabb szintje következhet, aminek része a második legnagyobb példányszámú bulvár napilap és az utolsó független vidéki lapok bekebelezése. Ezzel, és a Habony-média (Ripost, Lokál) adópénzekből való felhizlalásával a magyar médiapiacon brutális tulajdonosi többségben van már így is Fidesz és annak érdekköre.

Rovatok