Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a Népszabadság kivégzőjét, de úgy tűnik, nem megy börtönbe

2017. augusztus 21., hétfő 12:20 | aznap frissítve

Bűnösnek mondta ki Heinrich Pecinát az osztrák bíróság múlt héten – írja a hvg.hu az osztrák APA osztrák hírügynökség alapján. A Mediaworks lapkiadót Mészáros Lőrinc kezére átjátszó üzletember hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kap, ezen felül 288 ezer eurós büntetést kell kifizetnie. Pecina nem fellebbezett, elfogadta az ítéletet.

Az osztrák Hypo Bank botrányait feltáró perben múlt csütörtökön négy bankárt ítéltek el Klagenfurtban az APA beszámolója szerint. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Heinrich Pecina, Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer hűtlen kezelést követtek el, és utóbbi kivételével csalásban is bűnösnek mondták ki őket. Pecina azért úszhatja meg felfüggesztett börtönbüntetéssel, mert bűnsegédnek minősítette őt a bíróság, és figyelembe vette, hogy bevallotta tettét.

A bizonyított vád szerint egy szakvélemény kifizetését a Hypo Bank úgy titkolta el, hogy eurómilliós tételben hamis számlát állítottak ki a Vienna Capital Partners (VCP) nevére. Ez a cég volt a Mediaworks tulajdonosa, amely a Népszabadság bezárása után továbbadta Mészáros Lőrincnek a lapkiadót.

Pecina tettét a vádhatóság ellenében a bíró minősítette át bűnsegédletté, mert nagyra értékelte az üzletember beismerő vallomását, amely segített megérteni az ügyet, és azt is, hogy a VCP 3 millió euró kártérítést fizetett ki. Pecina elfogadta az ítéletet, így ha az ügyészség nem kér súlyosbítást, az ő esetében a 22 hónap felfüggesztetett jogerőre emelkedhet. A másik három bankár fellebbezett.

A simlis osztrák csak rövid időre távozott a magyar lappiacról, idén nyáron a kezébe került az utolsó három megyei lap is, ami még nem volt kormányközelben: a Russmedia portfólióját a Media Development Management Kft. nevű, Pecinához köthető cég vásárolta meg

Rovatok