Index Vakbarát Hírportál

Fél tonna rinocéroszszarvat dobnak piacra Dél-Afrikában

2017. augusztus 21., hétfő 10:52

Fél tonna rinocéroszszarvat dobhat piacra a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője, miután a dél-afrikai alkotmánybíróság vasárnap neki kedvező ítéletet hozott a vitás ügyben – írja a Bloomberg. 

Dél-Afrikában él a legnagyobb populáció a veszélyeztetett rinocéroszokból, egy részük privát rezervátumokban. A legjelentősebb tenyésztő, John Hume 1500 egyedet tart. A szabadon élő orrszarvúk gyakran válnak orvvadászok áldozataivá, mivel a szarvuk Ázsia egyes területein igen értékes termék a neki tulajdonított gyógyhatás miatt, kilójáért akár 95 ezer dollárt (24,5 millió forintot) is elkérhetnek. Ez magasabb, mint az arany ára, pedig a szarv nagyrészt keratinból áll (mint az emberi köröm), és tudományosan nem bizonyított, hogy a fogyasztása bármilyen pozitív hatást eredményezne. 

A szarv levágásához nem feltétlenül kell bántani (pláne megölni) az állatot, az orvvadászok azonban nem finomkodnak, agyonlövik az orrszarvúkat: környezetvédelmi szervezetek adatai szerint 2013 óta minden évben legalább ezer állatot mészárolnak le.

Dél-Afrika alkotmánybírósága áprilisban feloldotta a szarvkereskedelem helyi tiltását bizonyos szigorú feltételek mellett: mind a vevőknek, mind az eladóknak speciális engedélyekkel kell rendelkezniük, és a szarvaknak országon belül kell maradniuk. Ennek ellenére a környezetvédelmi hivatal megtiltotta John Hume-nak az 500 kiló szarv piacra dobását, így ő bíróságra vitte az ügyet és nyert. 

Az engedélyekhez kötött, legális szarvkereskedelem a pártolói szerint alkalmas a feketepiac (így az orvvadászat) visszaszorítására, a környezetvédő szervezetek azonban tiltakoznak ellene, mert úgy gondolják, hogy az árusítás törvényi elismerése mindenképpen ösztönzőleg hat az illegális kereskedelemre is. Hume szerint a szarvak eladása az egyetlen útja az állomány fenntartásának, ami 170 ezer dollárba kerül neki egy hónapban. 

Rovatok