Index Vakbarát Hírportál

Béremelés után is sztrájkolnának a tescósok

2017. augusztus 22., kedd 07:57

A tescós sztrájkra készülő két érintett szakszervezet közül az egyik, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) múlt héten még inkább hajlott volna a megegyezésre a múlt heti, bruttó 11 ezer forintos béremelés bejelentése után. 

Nekik még korábban egy ötpontos petíciójuk volt, amiből az meg is valósult, hogy a szakmunkás-minimálbéresek fizetését 17 ezer forinttal, 176 ezerre emelik szeptembertől. Ez Sáling József elnök szerint nagyjából rendben is van, de a magasabb kategóriába eső dolgozók fizetése nem emelkedett az általuk elvárt mértékben, így bérfeszültség alakult ki a cégen belül, írja a Magyar Nemzet.

A Bubenkó Csaba vezette Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) viszont már múlt héten is amellett volt, hogy ha nem teljesítik maradéktalanul az elképzeléseiket a 25 százalékos béremelésről és a 15 százalékos létszámbővítésről, akkor ők sztrájkolnak. 

Most viszont már a KASZ is sztrájkbizottságot hozott létre, és két szakszervezet kedden közösen újra átadja a követeléseit a cég vezetésének. Sáling szerint a cégvezetésnek innentől még egy hete lesz elfogadni az elvárásaikat. Sáling emellett úgy tudja, hogy a Tesco úgy fogja kigazdálkodni az igényeiket, hogy 500 embert elküldenek a cég központi részlegéről. A KDFSZ emellett külön határidővel dolgozik, náluk csütörtökig kell teljesen behódolnia a vezetőségnek.

Rovatok