Index Vakbarát Hírportál

EU-s munkanélküliekkel töltenék fel a munkahelyeket Máltán

2017. augusztus 27., vasárnap 13:37

Több ezer hiányzó munkáskéz pótlására lenne szükség ahhoz, hogy ne torpanjon meg az Európai Unió legkisebb tagállamának lendületes gazdasági növekedése - jelentette ki Clyde Caruana, a máltai munkaügyi hivatal elnöke a The Sunday Times of Malta lapnak adott interjúban.

Az elmúlt négy évben a szigetország gazdasági növekedése messze az uniós átlag felett, évi átlagban 6,4 százalék volt. A máltai gazdaság motorjai a turizmus, az építőipar és az online szerencsejáték - írta az MTI. 

Clyde Caruana elmondta: javaslatot készül tenni a munkáspárti kormánynak arra, hogy a magas munkanélküliségi rátával sújtott uniós tagországokkal kötött kétoldalú megállapodásokkal próbálják meg pótolni az országban jelentkező munkaerőhiányt. "Nem győzöm eléggé hangsúlyozni mennyire fontos lenne gazdaságunk számára az új munkaerő" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a munkaadók, akik eddig csak toborzási nehézségekről panaszkodtak, mostanra szinte már teljesen feladták a reményt.

A 450 ezres lakosságú szigetország a világ egyik legsűrűbben lakott területe. Málta meglévő infrastruktúrája már alig tudja kiszolgálni a gyors gazdasági növekedést és az egyre szaporodó építkezéseket. A kormány 700 millió eurós programot hirdetett meg az ország teljes úthálózatának felújítására hét év alatt. Program indult a kórházak modernizálására, magas belvárosi épületek felhúzására és luxusingatlanok építésére is.

Rovatok