Index Vakbarát Hírportál

Kiírták a pályázatot a Magyarország alakú húszezresre

2017. szeptember 1., péntek 17:21

Kiírta a jegybank a húszezres színezüst Magyarország alakú emlékérme, és ugyanennek az érmének a háromezer forintos verziójának megtervezésére vonatkozó pályázatát – derül ki a jegybank közleményéből.

A pályázatokat december elsején 16 óráig kell személyesen vagy postai úton az MNB Szabadság téri székházába eljuttatni a pályázatban megadott szabályok alapján. A kiírás alapján az első helyezett jutalma 1,2 millió forint, a második helyezett 600 ezer, a harmadik helyezett pedig 400 ezer forintot nyer. A pályázati határidő december 1., 16 óra.

A jegybank egy Magyarország megyéit bemutató sorozatot indítva összesen 20 emlékérmét tervez kibocsátani 2018-ban. Két arany, nyolc ezüst, egy önálló színesfém, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai szerepelnek a programban.

2018-ban a korábbi években megkezdett, a gyűjtők körében népszerű emlékérme-sorozatok, de jeles történelmi évfordulók, illetve remélhetőleg szélesebb körű érdeklődésre is számot tartó nemzetközi sportesemény egyaránt megjelennek az érméken. 

Az érméken konkrétan megjelenik majd például a XXI. Labdarúgó Világbajnokság, aminek Brazília volt a házigazdája, a Fiumei úti temető, az Egri Vár, a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója, vagy az I. világháború végének 100. évfordulója is (a részletes listát ide kattintva lehet elérni).

A 2018-as emlékérme-kibocsátási programról volt egy netes szavazás: a meghirdetett tematikákra közel tizenkétezer szavazat érkezett, és számos további témajavaslatot is beküldtek az emlékérmék iránt érdeklődők.

Rovatok