Index Vakbarát Hírportál

Tízezer magyar cég nem élte túl a nyarat

2017. szeptember 6., szerda 08:19

2017 nyári hónapjaiban 6720 cégalapítás mellett 10319 céget törölt a cégbíróság, ezzel tovább tömörödött a hazai cégstruktúra – összegezte a nyári eseményeket a magyar cégvilágban az Opten.

Az idei nyári hónapok cégstatisztikái a közlemény szerint többségében illeszkednek a hosszú távú trendbe, azaz stabil, de magas cégtörlési számok mellett, stabil, de átlagos cégalapítási számokkal találkozhattunk. Ezek következtében augusztus végén összességében 487 ezer körül áll a hazai cégszámláló, amely 3600-zalkevesebb, mint nyár elején. Az Opten Cégfluktuációs Index (ami az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja azidőszak elején rendben működőkéhez) nyárra vonatkozó értéke ezzel átlagosan 13 százalék körül mozgott.

A megszüntetéshez vezető eljárások között még mindig a felszámolási eljárás vezet, de a végelszámolások aránya feljövőben van. Emellett az újonnan induló eljárások között a felszámolás dominanciája már teljesen megszűnt, összességében tehát a hangsúly eltoldóik a végelszámolások fele.  Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások egyre nagyobb aránya kerül ki a gazdaságból a tulajdonosok felelősségvállalása mellett, szabályozott keretek között, ami jó hír a cégstruktúra szempontjából.

A nyári hónapok talán legkirívóbb statisztikai adata az augusztusban indult kényszertörlési eljárások száma. Egyetlen hónap alatt 3285 kényszertörlés indult, ilyen magas havi adatra már két éve nem volt példa. Ebben a statisztikában vélhetően már az is benne van, hogy a sok korlátolt felelősségű társaságnem teljesítette 2017. március 15-ig a megemelt jegyzett tőke követelményt. Jelenleg még mindigmintegy 20 ezer olyan működő korlátolt felelősségű társaság van a gazdaságban, amely nem teljesíti a szabályozás szerinti minimum 3 millió forintos jegyzett tőke követelményt sem. 

Rovatok