Index Vakbarát Hírportál

Tízből kilenc sajtos csipszben volt ízfokozó

2017. szeptember 7., csütörtök 11:40

A Nébih megvizsgált tíz sajtos csipszet, alább egy latinosabb hangulatú videón meg is nézheti, ahogy a hatóság munkatársai épp szakértően ropogtatnak.

A szervezet azt írja, hogy a csipszek vegyes eredménnyel zártak a vizsgálatot, de igazából akár megnyugtatónak is lehetne mondani. Ahol volt érdemi mennyiségű, de még határérték alatti ízfokozó a termékben, ott ezt rendesen fel is tüntették. Ez a mesterséges ízfokozó egyébként a glutaminsav, amiből 10g/kg a határérték pillanatnyilag.

Az egyik csipszre rá volt írva, hogy mesterséges ízfokozót nem tartalmaz, de abban is volt glutaminsav, csak nagyon kevés. Ennél a terméknél egyébként élesztőkivonattal próbálkoztak felerősíteni az ízeket.

A sajtos csipszeket lényegében ugyanúgy és ugyanabból gyártják: a vékonyra szelt krumplit olajban megsütik, aztán adnak hozzá sajtaromát vagy sajtport. A paprikás csipszekhez pedig például ételfestéket még, hogy pirosabbnak nézzen ki.

A vizsgált termékeknél egyébként rendben voltak a transzzsírsavak is, két terméknél viszont túl magas volt volt az akrilamidszint. Ez utóbbi egy szerves szennyeződés szénhidrátok sütésekor, és bár nincs rá definiált határérték, a gyártóknak törekedni kell a minél alacsonyabb szintre, ezért két gyártó figyelmeztetést kapott. A sótartalom mindenhol rendben volt, egy gyártónál pedig túllépték a terméken feltüntetett zsírtartalomszintet, őket is figyelmeztették. 

Rovatok