Index Vakbarát Hírportál

A Peugeot is dízelbotrányba keveredett

2017. szeptember 8., péntek 14:02

A francia csalás elleni hivatal azzal vádolja a Peugeot Citroën (PSA)  autógyárat, hogy  a kibocsátási értékeket manipuláló szoftverrel üzemelő motorral adott el közel 2 millió autót –  írta péntek délután a Le Monde című napilap egy, az ügyészséghez eljuttatott jelentésre hivatkozva. 

A francia hivatal szerint a PSA olyan szoftvert épített a motorjaiba, mint korábban a Volkswagen, amelyek a szabályoknak megfelelő mennyiségű káros anyagot bocsátanak ki, amikor tesztelik a járművet, az utcán hajtva normál üzemmódban viszont annak többszörösét pöfékelik a levegőbe. 

A párizsi tőzsdén a PSA részvényárfolyama azonnal csökkenni kezdett a hír megjelenése után. A papírok délig 3,8 pontot veszítettek értékükből. 

A PSA szóvivője a hírre reagálva tagadta, hogy csaló szoftvereket építettek volna a motorokba, és azt mondta, a cég kiáll a technológiai beruházásai mellett. A Peugeot már a negyedik nagy autógyártó, amelyet azzal vádolnak, hogy csaló szoftvereket épített motorjaiba. A Volkswagen mellett hasonló botrányba keveredett korábban a francia Renault és az olasz–amerikai Fiat-Chrysler is. 

Rovatok