Index Vakbarát Hírportál

Két feljelentést tett a Nébih a szennyezett tojások miatt

2017. szeptember 14., csütörtök 17:40

Több mint 280 tojás és tojástermék minta ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a határérték feletti fipronil szennyezés miatt két esetben tett feljelentést, mondták el az MTI-nek. A jogsértő termékeket mindkét esetben kivonták a forgalomból.

A hivatal augusztus 4. óta folyamatosan vizsgálja a tojást és tojástermékeket. A Nébih honlapja szerint határérték feletti mennyiségű fipronilt csütörtökön is mértek friss tojásban Magyarországon, előtte augusztus 31-én több tételben, szeptember 7-én és 12-én pedig Romániából származó fagyasztott tyúkokban mutatták ki az anyagot.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, azonban fogyasztásra szánt állatok esetében nem használható. Az elmúlt hetekben több európai uniós tagállamban is találtak fipronillal szennyezett tojást, tojásterméket.

Az Európa jelentős részét érintő tojásszennyezési botrány  kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok.  A termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a  NÉBIH folyamatosan frissülő tematikus aloldalán .

Rovatok