Index Vakbarát Hírportál

1 000 000 000 000 dollár van Norvégia nyugdíjalapjában

2017. szeptember 19., kedd 18:18

Kedden elérte az egybillió, avagy ezer milliárd, avagy 1000 000 000 000 dollárt Norvégia állami vagyonalapja - írja a Bloomberg. Ezzel az állampolgárok jövőjére félretett számlán több mint nyolcszor annyi pénz van, mint Magyarország teljes 2016 GDP-je. 

Ezt az alapot a norvég állam 21 éve, 1996-ban indította, hogy erre gyűjtse az olajbevételekből befolyó és befektetett jövedelmet, hogy akkor is legyen pénze az államnak a nyugdíjakra és hasonló kiadásokra, ha apadni kezd az ország olajvagyona. Az alap menedzsere, Yngve Slyngstad kedden azt mondta, 21 éve senki nem gondolta volna, hogy egyszer ezermilliárd dollár lesz az alapban.

A mostani rekordhoz az segítette hozzá az alapot, hogy gyenge a dollár, a tőzsdék viszont nagyon pörögnek. Viszont az alap menedzserei az ünneplés után el is kezdtek aggódni, hogy mihez kezdjenek ezután, a Bloomberg szerint ugyanis a nyugdíjalap most már akkora nagy, hogy alig lehet mibe befektetni az abban lévő pénzt. Slyngstad szerint például már nincs értelme új befektetési osztályok felé nyitni, például infrastruktúrába vagy hasonlókba fektetni, mert ez nagyobb költség lenne, mint amekkora eredménye lenne az ezermilliárdos portfólióra.

Viszont  sokan, köztük a norvég jegybank elnöke, Oystein Olsen, úgy látják, a csökkenő olajárak mellett már elérte a lehetséges csúcspontját az alap, innentől már csak lefelé van út. Tavaly pedig már vett is ki 70 milliárd koronát az alapból a norvég kormány, ez volt a nyugdíjalap történetének első kifizetése. 

Rovatok