Index Vakbarát Hírportál

40 millió ember élt rabszolgaságban tavaly

2017. szeptember 19., kedd 11:09

40,3 millió ember élt rabszolgaként 2016-ban – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO), a Walk Free Foundation nevű emberi jogi szervezet és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése alapján, írja a Washington Post.

A rabszolgák közül 24,9 millióan voltak kényszermunkások, és 15,4 millióan éltek kényszerházasságban. A kényszermunkások közé tartoznak a házimunkát végzők, az építkezéseken vagy például a feldolgozóiparban dolgozók: ők tették ki az összes rabszolga 64 százalékát. A rabszolgaságban élők további 19 százaléka volt érintett szexkereskedelemben, 17 százalékukat pedig egy állam tartotta rabszolgaságban.

Az összes rabszolga 71 százaléka, 28,7 millió ember volt nő vagy lány, és négyből egy rabszolga volt fiatalkorú. A kényszerházasságban élők 88 százaléka volt nő, és a szexkereskedelemben részt vevők estében ez az arány 99 százalék volt.

A kutatás készítő elmondták, hogy a rabszolgasággal kapcsolatos adatokhoz több okból is nehéz hozzáférni, egyrészt a jelenséget igyekeznek titkolni, másrészt pedig például a konfliktuszónákban sokszor nehéz bármilyen hiteles adathoz hozzáférni. Emiatt a

kutatás készítői szerint a 40,3 milliós szám egy alapvetően konzervatív becslés, valójában több ember lehet érintett.

A felmérés alapján a világ minden régiójában előfordult tavaly a jelenség, de a legtöbb rabszolga Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben (25 millió), valamint Afrikában volt (9,3 millió). Európában és a Közép-ázsiai régióban 3,6 millió rabszolga lehetett tavaly a becslés alapján.  Arányaiban Afrikában volt a legtöbb rabszolga, ezer emberenként 7,6 fő volt érintett, de az ázsiai és Csendes-óceáni térségben is magas volt ez az arány, ott 6,1 fő jutott 1000 főre.

Rovatok