Index Vakbarát Hírportál

Az egész világ Kim Dzsongun bombái ellen

2017. szeptember 21., csütörtök 19:28

Donald Trump az USA újabb szankcióit jelentette be Észak-Korea ellen, írja a Bloomberg. Ezek a kereskedelmi szankciók azzal a céllal születtek, hogy legálisan gyakorlatilag egy ember vagy vállalat se kereskedhessen észak-koreai féllel. Az USA például lényegében megszakítja a kapcsolatot azzal a bankkal, amely tudatosan bárhogy üzletel Észak-Koreával, írja az Independent.

Bár a szankciók hangsúlyozottan Észak-Korea ellen irányulnak, valójában külföldi – elsősorban kínai és orosz – érdekeket sérthetnek. A cégeknek választaniuk kell, hogy vagy az Egyesült Államokkal, vagy Észak-Koreával üzletelnek, mindkettővel nem lehet – idézte a BBC az amerikai pénzügyminisztert.

Minderre azután került sor, hogy Trump kedden az ENSZ-ben Észak-Korea teljes megsemmisítését is kilátásba helyezte, ha veszélyeztetné az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit.

Trump azt is bejelentette, hogy a kínai központi bank, a People's Bank of China is utasította az ország pénzügyi szervezeteit, hogy álljanak le az észak-koreai felekkel való üzleteléssel. A többes szám itt persze nem teljesen indokolt, Észak-Koreában ugyanis igazából csak egy olyan szereplő létezik, amellyel érdemben üzletelni lehet.   

 Trump emellett még Hszi Csin-ping kínai elnököt is megdicsérte, amiért tényleg lépéseket tesz az országa Kim Dzsongun diktatúrája ellen. Korábban egyébként Kína inkább megvédte a rendre nemzetközi aggályokat okozó szomszédját.

Kínának egyébként nem csak az esetleges elmaradó politikai hasznok miatt kell aggódnia a Észak-Korea pillanatnyi elszigetelése kapcsán. Hanem azért is, mert a szegényebb északkeleti vidékén a nehézipar leépülése után elég erősen hagyatkoztak az észak-korai kereskedelemre, írja szintén a Bloomberg. Itt most fél városok kezdtek leállni, amelyek a textiltől a halakon át az autógumiig rengeteg árut termeltek a döntően a szomszéd országnak. Észak-Korea 3,47 milliárd dolláros legális importjának 85 százalékát adta Kína. Magyarország és Észak-Korea kereskedelme is érdekes, de elképesztően kis léptékű, itt olvashat róla bővebben.

Az USA addig tervezi elszigetelni Észak-Koreát, amíg az fel nem hagy az "ellenséges viselkedésével". Ami biztosan nem lesz egyszerű, tekintve Észak-Koreára lényegében megalakulása óta folyamatosan azt lehet mondani, hogy extrém ellenségesen viselkedik szinte minden más országgal szemben.  

Észak-Korea most is nehezen lehetne keményebb, nemrég eszementnek, legutóbb pedig kutyának titulálta Trumpot, miközben a legkevésbé sem kívánnak felhagyni a nukleáris tömegpusztító fegyvereik fejlesztésével.

Ostoba vénember

Pénteken Észak-Korea reagált Trump lépésére és az ENSZ-ben tett kijelentésére. Kim Dzsongun „ostoba vénembernek” nevezte az amerikai elnököt, akit „tűzzel fognak helyre tenni.” A kommunista rezsim vezetője ezzel arra utalhatott, hogy hidrogénbombát robbantanának fel a Csendes-óceánban – vélték dél-koreai források.

Észak-Koreát legszorosabb szövetségese, Kína is figyelmeztette, hogy vezetése rossz útra lépett. A kínai külügyminiszter szerint mindenképp meg kell akadályozni, hogy a félszigeten tömegpusztító fegyver jelenjen meg.

Rovatok