Index Vakbarát Hírportál

Újra beindul az Ikarus székesfehérvári gyára

2017. szeptember 22., péntek 08:00

2019-ig száz új buszt vásárol az Honvédelmi Minisztérium az Ikarus buszgyártól -ezt jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter még csütörtökön, amelyről a Napi.hu írt. Ezzel a kormány két nagy álmát egyszerre indítja be, vagyis fejleszti a magyar buszgyártást és a hadsereget is, és még Széles Gábor is jól jár. 

Az Ikarus egy ideje leállt székesfehérvári gyárában a buszgyártó cég a honvédelmi minisztérium harcijármű-gyártó vállalatával, a HM Currussal közösen gyártja majd az Volvo motorral fölszerelt buszokat a hadseregnek, évente 40-et. Mindezt az "elmúlt 25-26 év legkiterjedtebb haderő fejlesztési programja", a Zrínyi program finanszírozza.

A megrendeléstől nagyon boldog Széles Gábor, az Ikarus elnöke, aki az új busz prototípusának bemutatóján azt mondta, hogy a hadi megrendelés növekedési pályára állíthatja a buszgyártót, amelynek a kapacitását Széles évente 3000 buszra szeretné emelni. Az elnök szerint exportpotenciál is van a buszokban, már NATO tagállamoknak is el lehetne adni csapatszállítónak, vagy kis átalakítással rabszállítónak vagy mobilkórháznak is. 

A kormány megrendelésének Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is nagyon örül, aki azt nyilatkozta, régi álma volt, hogy újrainduljon a buszgyártás a városban. A magyar kormány buszgyártással kapcsolatos terveiről és eddigi eredményeiről itt írtunk bővebben

Rovatok