Index Vakbarát Hírportál

Almaexporttal trükközhettek a szerbek, de lebuktak az oroszok előtt

2017. szeptember 26., kedd 15:57

Moszkva gyanúsnak tartja, hogy az idén jelentősen nőtt az Oroszországba irányuló szerb zöldség- és gyümölcsexport, az orosz állam szerint Szerbia az Európai Unió országaiból is szerzett be gyümölcsöt, és azt exportálta Oroszországba, noha Moszkva tiltja az EU-ból származó termékek bevitelét – írja az MTI a Politika című belgrádi napilap értesülései alapján. 

Moszkva azt kérte Belgrádtól, hogy október 2-ig közölje, mekkora területen találhatók zöldség- és gyümölcsültetvények, és így bizonyítsa, hogy az árut nem máshonnan szerezte be. Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter megerősítette a Politika értesülését, és közölte: a jövő hétfőig minden kért információt továbbítanak az orosz félnek. Állítása szerint az exportnövekedés oka nem csalás, hanem hogy egyre nagyobb területen termelnek zöldséget és gyümölcsöt, egyre többen foglalkoznak mezőgazdasággal Szerbiában.

A szaktárca adatai szerint az első nyolc hónapban 22 százalékkal nőtt a zöldségek és 10 százalékkal a gyümölcsök kivitele Oroszországba az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva. Júliusig Szerbia 211 millió dollár értékben szállított mezőgazdasági terményeket az orosz piacra, ami 30 millió dolláros növekedést jelent a 2016-os első feléhez képest.

Neve elhallgatását kérő forrás szerint azonban Moszkva nem véletlenül kérte be az adatokat, és feltehetőleg elsősorban az alma reexportját tartja valószínűnek. Mint mondta, tavaly a hivatalos adatok szerint 220 ezer tonna almát szállított ki Szerbia, amelynek 75 százaléka az orosz piacra került. Ez óriási növekedésnek számít, tíz évvel korábban, 2006-ban ugyanis Szerbia összesen 35 ezer tonna almát tudott exportálni. A nyilatkozó szerint igaz, hogy növekedett a mezőgazdasági területek száma, és jobb a termény minősége, viszont a nem hivatalos adatok szerint az alma 15-25 százalékát külföldről, főleg Lengyelországból importálja a nyugat-balkáni ország, és ezt az árut is továbbszállítja Oroszországba.

Az illetékes miniszter sem zárja ki, hogy lehettek visszaélések, ám - mint mondta - folyamatosan ellenőrzik a kivitelre szánt terményeket. Hasonló visszaélések miatt Oroszország korábban már Ukrajna és Albánia számára korlátozta a gyümölcs- és zöldségkivitelt, Montenegró számára pedig a húsexportot.

Rovatok