Index Vakbarát Hírportál

Tovább harcolnak magyar pékek az albán pékségekkel

2017. október 2., hétfő 15:52

Növelni kell a fogyasztók tudatosságát és fejleszteni kell a magyar élelmiszerkönyvet a "minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében" - erről adott ki sajtóközleményt a Pékszövetség pár elég befolyásos szövetségessel, a Nébihhel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Földművelésügyi Minisztériummal közösen. A sajtótájékoztató lényege az volt, hogy

a magyar vásárlók ne az albán pékségekben vásároljanak, hanem a magyarokban. 

Az agrárkamara, az FM és a magyar pékek szerint az albán pékségek megtévesztik a fogyasztókat, ezzel pedig versenyelőnybe kerülnek. A közös közleményükben azt írják "tisztességtelen vállalkozások (köztük az albán pékségek is) azzal bújnak ki az idén nyáron életbe lépett új beltartalmi és minőségi előírások alól, hogy más néven (például kenyér helyett buciként) forgalmazzák termékeiket." 

Mindezen a pékek és a kormány szerint a vásárlók tájékoztatásával és a fogyasztói tudatosság növelésével lehetne változtatni. Például még ismertebbé kellene tenni a Magyar Élelmiszerkönyvet, amiben a kormány előírta, hogy minek kell megfelelni bizonyos termékeknek, például mit lehet kenyérnek nevezni és mit nem. 

Rovatok