Index Vakbarát Hírportál

Hét éve szervezett pilótajátékot 45 emberre

2017. október 6., péntek 08:10

Vádat emeltek Michael Scronic ellen, aki 2010 óta működtetett pilótajátékot New York mellől. Scronic  29 negyedévéből 28-ban veszteséget termelt. Az állítása szerint az általa kezelt 21,8 millió dollárból csak 27 ezer maradt mostanra, bár a könyvelésben jelentős nyereséget mutatott ki a befektetési bankár, írja a Reuters.

A 46 éves Scronic közben némileg nagy lábon élt, elköltött 2,9 millió dollárt (mai áron nagyjából 760 millió forintot) saját magára is, házat vett, nyaralt, évi 180 ezer dolláros (hozzávetőleg 48 millió forintos) hitelkártyaköltsége volt. Félmillió dolláros óvadéka most hamar ki lett fizetve, szabadlábon várja a tárgyalásokat.

A vállalatot nem vádolják semmivel az ügyben, de a csaló 1998-2005 közt a Morgan Stanley részvénykereskedője volt. Most 45 károsultja van a működésének, ami viszonylag kevés szereplő egy ilyen hosszú pilótajátéknál. A veszteségek fedezésére jellemzően új pénzt húzott be új tagoktól vagy a meglévő befektetőitől. 

2015-ben még azzal reklámozta a befektetési alapját, hogy nagyon likvid, két napon belül tud utalni az ügyfeleinek kérés esetén. A valóságban ez teljesen másképp működött, Scronic többféle kifogással rázta le a pénzüket kérőket, nyaralt, email-problémái voltak vagy mondjuk új negyedéves kifizetési szabályra hivatkozott . Az ügyvédje nem akart nyilatkozni az ügyben.

Rovatok