Index Vakbarát Hírportál

Bennfentes kereskedéssel vádolják az izlandi kormányfőt

2017. október 7., szombat 00:08

Azzal gyanúsítják a Panama-iratokban már említett izlandi kormányfőt, hogy közvetlenül a 2008-as pénzügyi válság előtt adta el banki részvényeit, mégpedig egy olyan pénzintézetéit, amelyet rögtön ez után államosítottak - írta pénteken az izlandi média és a The Guardian az MTI szerint.

A Stundin című, kéthetente megjelenő újság, a Reykjavik Media oknyomozó ügynökség és a The Guardian szerint Bjarni Benediktsson egy befektetési alapon keresztül birtokolt részvényeket az ország akkori egyik legnagyobb bankjában, a Glitnirben,

és néhány órával az államosítás előtt vált meg majdnem az összestől.

Az újságírók hivatalos papírokra és e-mailekre hivatkoznak a kormányfő számára három héttel az előrehozott parlamenti választások előtt igencsak kényelmetlen értesülések bizonyítására.

Bjarni Benediktsson, aki akkor parlamenti képviselő és a gazdasági és pénzügyi bizottság tagja volt, 119 millió izlandi korona (301 millió forint) értékben vált meg részvényektől. A The Guardian szerint Benediktssonnak 2008 márciusában 165 millió korona (417,5 millió forint) voltak részvényei - írta a The Guardian.

A dokumentumok szerint Benediktsson állítólag jó kapcsolatot tartott fenn a Glitnir vezetőivel, eléggé szorosat ahhoz, hogy az izlandi média feszegetni kezdjen egy esetleges bennfentességet a parlamenti képviselő és banki ügyfél esetében. Benediktsson tagadta, hogy bennfentesként hajtotta végre a tranzakciót.

"Valamennyi, a Glitnir bankra vonatkozó tranzakcióm szabályos volt. Többször is ellenőrizték őket. Ez a lényeg" - írta a konzervatív kormányfő a Facebook-oldalán, amelyen elismerte az eladásokat. Benediktsson azt állítja, hogy 2008. október 2-án adott megbízást az eladásra. A csődbe jutott izlandi bankok megvédését szolgáló államosításra vonatkozó törvények 6-án léptek hatályba.

"A hivatali hatáskörömmel való visszaéléssel és bennfentes kereskedéssel vádolnak. Mindkét vád hamis" - jelentette ki a kormányfő. A miniszterelnök családja az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb Izlandon. Apja és nagybátyja állítólag szintén néhány órával az összeomlás előtt adta el a Glitnirben lévő követeléseiket.

Bjarni Benediktsson neve felmerült a 2016 áprilisában a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda által levezényelt nagyszabású offshore ügyletekről kiszivárogtatott Panama-iratok kapcsán is. Az akkor még pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Benediktsson nevét egy seychelles-i offshore céggel hozták kapcsolatba.

Az előrehozott választásokat október 28-ra írták ki, miután az egyik párt kilépett a kormánykoalícióból. A kormányfő akkor is kényes helyzetbe került, azzal vádolták, hogy fedezte az apját egy zavaros jogi ügyben.

Rovatok