Index Vakbarát Hírportál

Többféle élelmiszerbe is jutott a mérgezett tojásból

2017. október 10., kedd 15:09

A mérgezett tojások ügye miatt élelmiszeripari ellenőrzést tartottak Németországban, és a bekért élelmiszerminták mintegy ötödében megtalálták az ominózus fipronil nevű növényvédőszert. Öt terméknél az egészségügyi határérték feletti mértékben, áll a Süddeutsche Zeitungban

Összesen 473 mintából 103 volt fipronillal szennyezett, a határérték feletti termékek közt pedig pékáruk, tojáslikőr, száraztészta, tojáslikőr és tojáspor voltak. Ami egy dolog, de a lap szerint a német törvények alapján is azonnal vissza kellett volna hívni a szennyezett termékeket, viszont a német hatóságok csak a forgalmazást állították le. Ez érthetetlenül elnéző hozzáállás, különösen akkor, amikor közvetlen veszélyben lehetnek a fogyasztók. 

Észak-Rajna-Vesztfáliában például több termékből is határérték feletti mértékű fipronilt mutattak ki, de at érintett cégeknek nem kellett értesíteniük a már eladott termékek fogyasztóit, hogy szennyezett volt az ételük. Elég volt "csendben" visszaszedniük a polcokról a veszélyes termékeket. A lap szerint a motiváció részben az lehetett, hogy a hatóságok nem akarták a választások előtt megrémíteni az embereket.

Nálunk nagyjából 280 tojás és tojástermék mintáját ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).  Határérték feletti fipronil szennyezés miatt két esetben tett feljelentést, mondták el az MTI-nek. A jogsértő termékeket mindkét esetben kivonták a forgalomból. Főleg friss tojásokról van szó, de itt részletesebben követheti is a Nébih témabeli eredményeit. 

Rovatok