Index Vakbarát Hírportál

Tömeges leépítés a Typhoon harci repülő miatt

2017. október 10., kedd 13:25

Rövid távon kirúgja 1910 emberét a BAE Systems, írja a cég közleményére hivatkozva az MTI.  A Telegraph közben arról ír, hogy egyszerűen nem rendelnek eleget a Typhoon harci repülőjükből, ezért az új vezetőjük, Charles Woodburn egyik első lépéseként hatalmas leépítésről döntött. 

Ennek megfelelően a Lancashire-ben lévő repülőgyárukat érinti leginkább a leépítés, de a tervek szerint a teljes repülős üzletágból 1400-an távoznak három év alatt. A haditengerészeti ágazatuknál is megszűnik 375 állás.

A cég egyébként világszerte 83 ezer, Nagy-Britanniában összesen 34,6 ezer embert foglalkoztat, ezzel Anglia egyik legnagyobb munkaadója. Woodburn szerint „nagyon óvatosan” újra kell értékelniük a Typhoon iránti keresletet. Mint megjegyezte: biztosak benne, hogy fogják még venni a gépet, ennek ideje azonban egyelőre bizonytalan. Egyébként pont múlt hónapban rendelt Katar még 24 darabot a gépből. 

Ha lassabban érkeznek a megrendelések, akkor kisebb kapacitással is érdemes gyártani, ezért a leépítés. Mostanra egyébként a szakszervezetek is sürgették már az óriásvállalatot, hogy vessen véget a bizonytalanságnak. 

A BAE még harminc évvel ezelőtt nyerte el a brit hadiipar eddigi messze legnagyobb egyedi megrendelését, egy 20 milliárd fontos (hétezermilliárd forintos), egyebek mellett Tornado, Hawk és újabban Eurofighter Typhoon harci repülőgépekre szóló, összetett szaúd-arábiai szállítási és szolgáltatási szerződést. Ezek folyományaként a cég elég sok kapcsolódó megrendelést is kapott; a szerződésláncolat összértéke mára jóval meghaladja a 40 milliárd fontot.

A Typhoonok szaúdi megrendeléséről azonban egyelőre csak tárgyalások folynak, a brit kormány pedig nemrégiben bejelentette, hogy a brit királyi légierő (RAF) kötelékében repülő Tornado harci gépeket 2019-ben kivonja a hadrendből. Ezzel megszűnik a brit Tornado-flotta fenntartási tevékenysége is, amelyet szintén a BAE látott el. Emellett a brexit okozta bizonytalanságok sem jöhettek jól a cégnek mostanában, ellentétben mondjuk Trump színre lépésével. 

Egyébként többek közt például Németországnak is döntően Typhoonjai és Tornadói vannak pillanatnyilag.

Rovatok