Index Vakbarát Hírportál

Plusz járulékcsökkentést hoz a béremelkedés januártól

2017. október 11., szerda 07:32 | aznap frissítve

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, ha az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát. A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

A 2016 novemberében kötött egyezség értelmében 2018. január 1-jével húsz százalékra csökkenne a szociális hozzájárulási adó mértéke. De a megállapodás tartalmazza azt is, hogy ha a versenyszféra átlagos bruttó bérnövekedése az idei év első kilenc hónapjában eléri a 11 százalékot, újabb fél százalékpontos enyhítés léphet életbe 2018 elején, ez pedig most megtörtént. 

Varga Mihály azt mondta, az NGM számításai szerint ez a plusz fél százalékpont több mint negyven milliárd forintot hagy a munkaadóknál. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a szociális hozzájárulási adó mellett az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos mértékű kulcsa szintén csökken 19,5 százalékra. Így például az úgynevezett egyéb jövedelmük után a magánszemélyeknek is kevesebb közterhet kell fizetniük jövőre.

Varga szerint hat év múlva az adóék-versenyben is jelentős javulással az unió élmezőnyébe kerülünk, hiszen addigra több mint a felére, 15,5 százalékponttal csökkenhet a munkáltatói adó. Jelenleg éppen az ellenkezője igaz, a munkára rakódó terhekben topligás Magyarország.

Rovatok