Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás feljelentette Gyurcsányékat az EU-nál

2017. október 12., csütörtök 13:16

Meglepőt húzott Deutsch Tamás, mivel közölte: feljelenti az EU-nál Gyurcsányékat. A fideszes EP-képviselő az unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz kíván fordulni beadványával – számolt be az MTI.

Lát összefüggést

Az érvelése annyi, hogy Gyurcsányék cége, az Altus a korábbi években nyert uniós projekteket. Idén pedig adott kölcsön Czeglédy Csaba cégének, majd teljesen más ügyben Czeglédy büntetőeljárás alá került adócsalás és más vádak miatt. Korábban Czeglédy jogászként képviselte az Altust is bizonyos meg nem nevezett ügyekben.

Két éve nagy felhajtás volt a Fideszben amiatt, hogy miért nyerhetett Gyurcsány cége uniós pályázati forrásokat. Orbán azt is állította: a pénzt Gyurcsány titkon pártfinanszírozásra fogja használni, így az unió politikai alapon ítélte oda neki az egyik pályázatot. Gyurcsány ezért beperelte Orbánt, elsőfokon megnyerte, de az azóta már szintén lezajlott másodfokon végül elveszítette a pert. 

Gyurcsány múlt héten elmondta, hogy normál feltételekkel adtak kölcsön Czeglédynek, amiben semmi kivetnivalót nem lát. Illetve hálás a jobboldalnak, ha aggódnak a kölcsön visszafizetése miatt.

Deutsch viszont lát összefüggést az uniós pályázat és a mostani Czeglédy-kölcsön közt, szerinte ez „EU-s források terhére elkövetett súlyos csalás és más szabálytalanságok gyanúját felvető tranzakció", és „nélkülözhetetlen", hogy az OLAF nyomozásba kezdjen. Emellett megismételte, hogy szerinte az is aggályos, amennyiben Gyurcsány a cége nyereségéből támogatja a pártját.

Frissítés: Deutsch eleve összekevert két céget, a DK be is pereli

A DK cikkünk megjelenése után közölte, hogy Deutsch most összekeverhetett két céget, Czeglédy Csabának nem az Altus Befektetési Zrt., hanem az Altus Portfólió Kft. adott pénzt, amelybe egyetlen fillér sem jutott az EU-s megbízás ellenértékéből.

"Az Altus Portfólió Kft. ugyanis ipari és pénzügyi befektetéseket kezel, tanácsadással egyáltalán nem foglalkozik. A kölcsön forrása tehát nem tanácsadói tevékenység pénzügyi eredménye, hanem az Altus befektetési tevékenységéhez kötődő források."

Egyébként pedig beperelik Deutschot.

Soros maga az ördög, vagy nem?

Deutsch ezenkívül arról beszélt: az EU-ban a Soros-terv részként épp készül egy Soros-jelentés, amivel a magyarországi ellenzéket kívánják megerősíteni. Ez tisztán politikai támadássorozat lesz, amivel „kínpadra akarják húzni Magyarországot”.

Megkérdezték Aradszki KDNP-s képviselő szavairól is, aki szerint a sátán, azaz Soros szervezi hálózatba a menekülteket és bevándorlókat. Deutsch erről annyit mondott, hogy Lázárral ért egyet, aki szerint mindez a „népszórakoztatás" műfaja.  Szerinte  Soros inkább csak  „ ördögi", nem maga az ördög. 

Más uniós pénzeket feszegető kérdésre az EP-képviselő elmondta: a felcsúti fejlesztéstől várt eredmények sokkal jobbak lettek az előzetesen meghatározottnál, a kisvasút nagymértékben hozzájárult a térség turisztikai árbevételének növekedéséhez, és a programban megfogalmazott minden fejlesztés megvalósul majd.

Javítás: Cikkünk egy korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy az Altus Zrt. által Orbán Viktor ellen indított pert az Altus/Gyurcsány Ferenc nyerte, és Orbánnak bocsánatot kellett kérnie. Első fokon valóban az Altus nyert, de másodfokon már Orbán.

Borítókép:  Máthé Zoltán  / MTI

Rovatok