Index Vakbarát Hírportál

Drágul minden: sokan befürödtek az építkezéssel

2017. október 12., csütörtök 07:51

Elmérték magukat az önkormányzatok: az építőanyagárak és a munkabérek növekedése miatt jelentősen drágulnak a beruházások a tervezetthez képest. Az építkezések többsége uniós pénzből megy, az elnyert összeg viszont fix, így a drágulás most a települések saját kasszáját terheli.

Az MTI szerint Békéscsabán például már a 100 millió forinthoz közelít az emiatt szükséges további önerő, és Gyulán is 50 millió forint közelében jár.

Békéscsabánegy egészségügyi intézményt fejlesztenek, ehhez 350 millió forint támogatást nyertek el, amelyet 58 millióval kell kiegészíteni. Az egyik középiskola és kollégium energetikai korszerűsítésére az ajánlatkérőnek nettó 147 millió forint állt rendelkezésére, ezt 18,7 millióval kell kiegészíteni a 2017-es költségvetés keretéből.

A példák hosszan sorolhatók, az önkormányzatok egyszerűen nem számoltak ilyen drágulással. A költségbecsléseket jellemzően még 2015-ben végezték, akkor adták be a pályázatokat, nem hitték volna, hogy ennyire elszaladnak az árak. A Miniszterelnökség állítólag bekérte a településektől a várható költségnövekményeket, 30 százalék feletti növekedés esetén egyedi elbírálás alapján segítik ki az önkormányzatokat.

Rovatok