Index Vakbarát Hírportál

Bánják már a britek a brexit-szavazás eredményét

2017. október 14., szombat 13:03

A britek csaknem kétharmada elégedetlen a May-kormány teljesítményével a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokon – írja az MTI. A legújabb közvéleménykutatás eredményeit szombaton publikálták, eszerint a kilépést rossz döntésnek tartó, jó ideje relatív többségben lévő tábor előnye is nőtt a brexitet változatlanul helyeslőkkel szemben. 

A legnagyobb brit közvélemény-kutató intézet, a YouGov kimutatta, hogy a brit választók 64 százaléka tartja meglehetősen vagy nagyon rossznak a kormány eddigi teljesítményét az Európai Unióval folytatott kilépési tárgyalásokon. A válaszadók mindössze 21 százaléka nevezte meglehetősen vagy nagyon jónak az alkudozásban végzett kormányzati munkát. Az elégedettek aránya stagnált, az elégedetleneké viszont nőtt: az előző (szeptemberi) kutatás résztvevői közül 61 százalék tartotta rossznak a kormány teljesítményét. 

Egyre borúlátóbbak a britek

Az EU-tagság megszűnésének várható következményeit a britek relatív többsége is borúlátóan ítéli meg. A YouGov új felmérésében a válaszadók 44 százaléka vélekedett úgy, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag rosszabbul jár a kilépéssel, és csak 23 százalék bízik abban, hogy az ország jobban él majd az EU-n kívül.

A britek ráadásul egyre pesszimistábbak: a szeptemberi felmérésben 41 százalék tartott az ország szegényebbé válásától a kilépés után, és 26 százalék jósolta, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag jobban jár, ha távozik az EU-ból. A mostani felmérés résztvevőinek 47 százaléka rossz döntésnek nevezte, hogy az EU-tagságról tartott tavaly júniusi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt; 42 százalék nevezte helyesnek ezt a döntést. A népszavazás eredményét helytelenítők javára kimutatott öt százalékpontos különbség a legszélesebb azóta, hogy a YouGov a referendum után elkezdte mérni az erről alkotott választói vélemények megoszlását.

Az uniós vezetők szerint patthelyzet van

A kilépési tárgyalások haladásáról vezető EU-tisztviselők is meglehetősen borúlátó értékeléseket adtak legutóbbi nyilatkozataikban. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki nemrég Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalt Londonban, a megbeszélés után kijelentette: a kilépés feltételrendszeréről folyó eddigi tárgyalási szakaszban egyelőre nem sikerült elégséges előrelépést elérni ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a következő tárgyalási szakaszba.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Tallinnban rendezett minapi informális EU-csúcson brit sajtóbeszámolók szerint azt mondta: "csodáknak kellene történniük" ahhoz, hogy ebben a hónapban el lehessen kezdeni a tárgyalások következő szakaszát. A tárgyalások e héten lezárult ötödik fordulója után Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója pedig "patthelyzetként" jellemezte az EU-val szembeni brit pénzügyi kötelezettségek kérdésében kialakult állapotot.

Rovatok